Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utbildad i Sverige slipper kö för leg

Publicerad: 15 maj 2018, 13:34

Den som ansöker om yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen ska bara behöva vänta max två veckor även när trycket blir som högst i sommar, enligt Åsa Wennberg, tillförordnad enhetschef.

För personer utbildade i Sverige går det nu snabbare än 14 dagar att få sin yrkeslegitimation från Socialstyrelsen. Den nya effektiva e-tjänsten för ansökningar fyller snart ett år.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

I åratal har Socialstyrelsens handläggningstakt för ansökningar om legitimation kritiserats. Särskilt besvärligt har det varit vid slutet av vårterminerna när extra många ansökningar kommit in. Då har handläggningstiderna förlängts ytterligare.

Men sedan den första juni 2017 kan man ansöka om sin legitimation via en e-tjänst på Socialstyrelsens hemsida.

– Innan dess sa vi att det skulle ta mellan fyra och sex veckor för till exempel läkare, sjuksköterska, psykolog, kiropraktor och naprapat att få sin legitimation – nu är vi nere på under två veckor för alla yrkesgrupper, säger Åsa Wennberg, tillförordnad enhetschef på Socialstyrelsen.

I juli förra året var man till och med nere på 9 dagar i genomsnitt. Under de första veckorna i juni börjar behörighetsenhetens ansökningstopp. Även då är målet att det ska ta max två veckor förutsatt att ansökan är komplett, enligt Åsa Wennberg.

Förra sommaren ansökte 75 procent av dem som utbildats i Sverige om sin legitimation via e-tjänsten, troligtvis är det ännu fler nu. Efter sommaren kommer utförligare statistik att finnas.

På webben legitimerar man sig med e-leg, skickar in sina handlingar, betalar direkt och får beslut via webbtjänsten.

För personer utbildade i legitimationsyrken utanför Sverige gäller dock fortfarande andra ansökningsrutiner och väntetider.

För dem utanför EU/EES tar det två månader tills de får sitt första beslut, förr kunde det ta upp till 18 månader, enligt statistiken. Hur lång tid det tar att slutligen få sin legitimation för personer i gruppen är mycket individuellt och för det finns ingen statistik i nuläget, enligt Åsa Wennberg.

– Men sedan systemet gjordes om för läkarna så de inte behöver göra AT om de klarar kunskapsprovet, kan vi se att det är fler som får legitimation. Det har gått så kort tid än men senast jag tittade var det 25 personer som fått sin legitimation inom två år sedan de gjorde provet första gången.

De som har utbildning från andra länder inom EU får sin legitimation inom lagstadgade tre månader.

Relaterat material

Läkare kritiserar kunskapsprovet: Testar inte relevant kunskap

5 758  timmars väntan på legitimationsbeslut

”Nu snabbar vi på leg-processen”

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev