onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utbildning avgör livslängd mer än kön

Publicerad: 24 juni 2014, 14:45

Skillnaden i medellivslängden beroende på kön har minskat, medan skillnaden beroende på utbildning har ökat, visar nya siffror.


Statistiska centralbyrån har idag, tisdag, uppdaterat sina siffror om medellivslängd för grupper med olika utbildningsnivå, enligt ett pressmeddelande.

Medellivslängden för kvinnor var ungefär 84 år och för män ungefär 81 år under perioden 2011-2013. Skillnaden mellan könen har minskat med ett år sedan perioden 2000-2002. Men medan skillnaden mellan könen har minskat så har skillnaden mellan grupper med olika utbildningsnivåer istället ökat med ett år. 2011-2013 var medellivslängden för människor med endast grundskoleutbildning runt 80 år, medan den för människor med eftergymnasial utbildning var runt 85 år. Den femåriga skillnaden innebär att utbildningsnivå nu påverkar medellivslängd mer än kön.

– Högutbildade får jobb där man har andra inkomster och arbetsmiljöer än lågutbildade. Vi vet också att det finns skillnader i beteenden, som att ju mer högutbildad man är, desto mindre röker man, säger Örjan Hemström, demograf på Statistiska centralbyrån, till TT.

Medellivslängden har ökat allra mest för män med en utbildning över grundskolenivå. Deras medellivslängd har ökat med nästan två år sedan tidigt 2000-tal.

Statistiken avser människor som har fyllt 30 år.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev