söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utbildning ska ge bättre hjärtvård

Publicerad: 8 april 2013, 09:10

Foto: Anders Alm/Norrbottens läns landsting. Sunderby sjukhus.

En ny utbildning för sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor ska bidra till att minska köerna till pacemakeroperationer vid Sunderby sjukhus.


För att minska de långa köerna till pacemakeroperationer ska Sunderby sjukhus öppna en ny operationssal. I samband med detta har Luleå tekniska universitet startat en uppdragsutbildning för sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor som ska assistera vid operationerna, står det i ett pressmeddelande från universitetet.

Utbildningen Perioperativ omvårdnad med fokus på sterilhantering vid pacemakerinläggning har nyligen satt i gång med totalt tio sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor. De ska få en djupare förståelse för hygien och en grundläggande kunskap om smittspridning. Föreläsningarna hålls på Sunderby sjukhus för att inte verksamheten ska bli lidande. De praktiska övningarna görs sedan under riktiga operationer, med utbildade operationssjuksköterskor på plats.

– När som helst kan en patient med hjärtinfarkt komma in, och då måste vi vara på plats inom 30 minuter. Eftersom sjukhuset är öppet alla dagar i veckan, alla timmar om dygnet, kan vi inte ta en hel dag till utbildning. Det kommer att krävas en hel del av oss under den här kursen, säger Marit Kylmäma, en av de sjuksköterskor som går utbildningen, till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev