Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utbildningarna brast i samma nationella mål

Publicerad: 29 januari 2014, 10:50

”Det räcker inte med att man tror att man kan samarbeta. De här förmågorna måste examineras också”, säger utredaren Tomas Egeltoft.


Tomas Egeltoft, utredare på Universitetskanslerämbetet, har tillsammans med en extern bedömargrupp granskat läkarutbildningarna. I bedömargruppen har sakkunniga, studenter och yrkesrepresentanter, det vill säga läkare, ingått.

– Vi har intervjuat studenter och lärosäten, tittat på ett urval av examensarbeten och granskat självvärderingar från utbildningarna, berättar han.

Myndigheten har granskat åtta av de nationella examensmålen för läkarutbildningen. Utbildningarna i Umeå, Göteborg och Uppsala har fått det övergripande omdömet bristande kvalitet.

– Får ett lärosäte bristande kvalitet på ett eller flera av målen blir slutomdömet bristande kvalitet eftersom det inte får vara något bristande mål.

Alla tre lärosäten som nu är hotade har fått bristande omdöme för ett och samma mål, nämligen det om samverkan och lagarbete med andra yrkesgrupper inom sjukvården eller inom vård och omsorg. Det har lett till att deras slutomdömen är blivit bristande kvalitet.

– Det är lite olika hur de brister, säger Tomas Egeltoft och ger ett exempel.

– Om man tittar på Göteborg ser man att de gör aktiviteter, men då tränar väldigt mycket med sig själva och inte med andra yrkesgrupper inom sjukvården och när man ser till gemensam träning med personal inom vård och omsorg är det nästan ingen sådan.

Han lyfter fram att det dels handlar om hur mycket träning studenterna får i att samarbeta med andra än läkare, dels om de examineras för detta.

– Det räcker inte med att man tror att man kan samarbeta. De här förmågorna måste examineras också, säger han.

De tre läkarutbildningarna har nu ett år på sig att återkomma med åtgärder. Bedöms det fortfarande finnas brister kan universiteten tappa examenstillstånden. Då får de studenter som är antagna gå klart, men nya studenter får inte antas på utbildningen.

Relaterat material

Universitets rätt att ge läkarexamen hotad

Umeå ska snabbt rätta till det

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev