Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utbildningarna till specialiserade sjuksköterskor ska utredas

Publicerad: 20 juli 2017, 11:23

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Foto: Mikael Lundgren

Genom att se över utbildningen vill regeringen göra det mer attraktivt att läsa till specialistsjuksköterska.


Ämnen i artikeln:

Vårdkrisen

Fler sjuksköterskor ska lockas till specialistutbildningarna samtidigt som den verksamhetsförlagda delen praktiken i utbildningen ses över. Kenth Nauclér, ordförande för Röda Korsets högskola, ska på regeringens uppdrag utreda hur det ska gå till.

Behovet av specialistsjuksköterskor ökar och behovet är stort av praktikplatser.

– Det är därför mycket angeläget att vi tittar på hur vi kan ta bort flaskhalsar, förenkla och öka yrkets attraktivitet, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Ambulanssjukvård, anestesi, intensivvård, psykiatri och äldrevård är några av de områden där det anordnas specialistsjuksköterskeutbildning idag. Utredaren ska även se över barnmorskeutbildningen och andra hälso- och sjukvårdsutbildningar.

Senast den 1 november 2018 ska uppdraget redovisas till regeringen. Förslag ska lämnas på förbättringar i samverkan kring specialistsjuksköterskeutbildningen mellan lärosäten och vårdgivare. Vidare ska utredas ifall det behövs ändrade examensbeskrivningar för barnmorskeexamen samt göras en bedömning avseende behoven av en specialiströntgensjuksköterskeexamen.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om de konflikter som har uppstått när sjuksköterskor som gått specialitutbildning med lön från landsting antingen fått kravet att arbeta en viss tid, normalt två år, eller att betala pengarna tillbaka. Såväl vissa landsting som Vårdförbundet anser att staten behöver ta ett ökat totalansvar för specialitsjuksköterskeutbildningarna, så att de inte till delar behöver bekostas av landstingen.

Relaterat material

”Staten borde överta utbildningskostnad”

MARTIN WALLSTRÖM

Ämnen i artikeln:

Vårdkrisen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev