Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Utbrändhet var vanligare hos anställda på privat sjukhus

Publicerad: 12 november 2008, 10:12

Sjuksköterskor vid Capio S:t Görans sjukhus kände sig enligt en ny studie mer utbrända än de vid Södertälje sjukhus. Nu vill forskarna undersöka om arbetsklimatet skiljer sig mellan privatägda och offentliga vårdgivare.


– Vår studie kan ses som en indikation på att sjuksköterskor lättare kan uppleva ut-
brändhet på privatägda sjukhus, säger Magnus Sverke, professor vid avdelningen för arbets- och organisationspsykologi på Stockholms universitet, och en av forskarna.

Tre sjukhus i Stockholmsområdet – förvaltningsdrivna Södertälje sjukhus, landstingsbolagiserade Danderyds sjukhus och privata Capio S: t Görans sjukhus ingick i studien. Den bygger på några år gamla enkäter, se faktaruta.

Cynism och utmattning graderades

■ 1 800 sjuksköterskor vid Södertälje sjukhus, Danderyds sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus ingick i en enkätundersökning gjord 2001–2002 som ligger bakom den nu publicerade studien.
   ■ Graden av utbrändhet mättes bland annat genom att sjuksköterskorna graderade sin emotionella utmattning och cynism, definierat som avståndstagande från patienter på en 5-gradig skala.

Det visade sig att nivåerna av utbrändhet var högre på Capio S:t Görans sjukhus. Minst utbredd var utbrändheten i Södertälje medan Danderyds sjukhus hamnade i mitten. Nivåerna av utbrändhet var generellt relativt låga.

Studieresultaten till trots tror Anna Johannessen, sjuksköterska på hjärtintensiven vid S: t Görans sjukhus, inte att ägandeformen på­verkar personalen särskilt. Eventuellt kan kraven vara högre på ett privat sjukhus, konstaterar hon. Men hon upplever inte det som negativt.

– Man ska producera en vinst, men man är ändå mån om att det görs på ett bra sätt, säger Anna Johannessen.

Hon har själv jobbat på sjukhus med olika ägandeformer. På S:t Göran började hon vid tidpunkten för bolagiseringen 1994. Innan dess var hon två år på offentliga Luleå lasarett. Hon tror snarare att andra faktorer påverkar anställdas välbefinnande – som upptagningsområde, sjukhusets storlek och stämningen.

Barbro Gripenstam, sjuksköterska på en geriatrisk avdelning vid Södertälje sjukhus, är också fundersam till betydelsen av ägarformen när det gäller hur personalen mår.

– Jag är tveksam till att det kan vara så enkelt. Jag tror att det mest beror på hur mycket eller lite personalen känner att man kan påverka sin situation, säger hon.

Forskaren Magnus Sverke håller med om att andra faktorer än ägandeform inte kan uteslutas när det gäller utbrändhet.

– För att kunna dra slutsatser måste man följa sjukhus över tid, där driftsformen förändras, säger han.

Den aktuella studien publicerades den 25 september i International Journal of Nursing Studies.

Det har enligt Magnus Sverke forskats väldigt lite på hur personal påverkas av ändrade ägandeformer i vården. Forskarna har nyligen startat ett nytt projekt om hur personal mår under omorganisationer. Tanken är att det ska omfatta alla akutsjukhus i Stockholmsregionen, oavsett ägandeform.

Lisa Röstlund

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev