Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utbrett slarv med obehörig personal

Publicerad: 3 september 2014, 04:30

Socialstyrelsen ser mycket allvarligt på att vården slarvar med att kontrollera om de som anställs har en formell legitimation. Utan legitimation spelar kompetensen ingen roll.


Strax före sommaren stod det klart för Sven Klaesson, chef för verksamhetsområde kvinnor-barn på Södertälje sjukhus, att en av sjukhusets anställda hade arbetat i ett och halvt år utan legitimation.

– Det är en trist historia, kommenterar han och förklarar att kvinnan hade gått delar av sin utbildning på sjukhuset och efter det fått en yrkeslegitimation utfärdad i ett annat nordiskt land.

Men i samband med att hon erbjöds anställning på sjukhuset så föll ansökan om en svensk legitimation mellan stolarna.

– Hon fanns redan i våra rullor och det är bara att lägga sig platt och göra en pudel. Vi har gjort en miss och vi ska skärpa oss, så är det, säger Sven Klaesson.

Han betonar att den anställda är en duktig yrkeskvinna och att skulden helt är sjukhusets.Kvinnan ansökte i juni i år om en svensk legitimation vilket Social­styrelsen också utfärdade. I samband med det skrev Pernilla Ek, chef på myndighetens avdelning för regler och behörighet, ett skarpt formulerat brev till sjuk­huset där det framgår att Socialstyrelsen ser mycket allvarligt på vad som hänt.

Att det i det här fallet finns en legitimation utfärdad i ett annat nordiskt land och bara några dagar innan kvinnan började jobba på Södertälje sjukhus spelar ingen roll. Och det hade inte gjort någon skillnad för Social­styrelsen om den anställda helt hade saknat legitimation.

– Det är lika allvarligt. Lagstiftaren gör ingen skillnad på de här situationerna, säger Pernilla Ek.

I våras uppdagades efter flera fall av tveksam yrkesutövning att en man i flera år jobbat som underläkare i Region Skåne trots att han bara läst sju terminer på läkarutbildningen vilket ledde till hård kritik mot regionen.

Socialstyrelsen har ingen uppfattning om hur ofta det förekommer att vårdgivarna inte kontrollerar legitimation och eventuella behörighetsinskränkningar vid anställning, men Pernilla Ek hoppas att vården har blivit bättre och understryker att Socialstyrelsen också har försökt att underlätta för arbetsgivarna.

– Men jag tror fortfarande att det kan bli mycket, mycket bättre, säger Pernilla Ek.

Att arbeta utan giltig legitimation är ett brott mot patient­säker­hets­lagen som kan ge böter, vilket också framgår i brevet till Södertälje sjukhus. Vilken instans som skulle anmäla brottet är dock inte helt lätt att svara på.

– Det är en jättebra fråga. Ivo är ju självklart en sådan myndighet som kan göra det. Arbetsgivaren också. Och åklagaren kan ta upp det på eget initiativ, säger Pernilla Ek.

På Södertälje sjukhus har Sven Klaesson dock inga planer på att lämna över ärendet till åklagare.

– Nej, jag skickar en redovisning till Ivo och sedan får väl de avgöra om det är ett så allvarligt fel att det föranleder att man ska gå vidare. Vi har gjort fel, andra får tala om hur allvarligt det felet är.

Fotnot: Dagens Medicin har sökt den anställda i Södertälje, som avböjer att kommentera.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev