Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Utbrott av resistenta bakterier på Karolinska

Publicerad: 3 Juni 2008, 09:30

Allt fler patienter med vankomycinresistenta enterokocker hittas nu på Karolinska universitetssjukhuset. Brist på vårdplatser och personal är en förklaring till utbrottet, konstaterar Smittskyddsinstitutet.


Sedan september 2007 har ett ökande antal fall av vankomycinresistenta enterokocker, VRE, hittats hos patienter på Karolinska universitetssjukhuset. Hittills har drygt 120 patienter hittats, över 90 procent med hjälp av smittspårning. De flesta fall har hittats i Huddinge, men även Solna är drabbat.

Framför allt är det patienter med flera riskfaktorer som drabbats, såsom svåra underliggande sjukdomar, immunsuppressiv behandling och upprepade antibiotikabehandlingar.

Bidragande faktorer, konstaterar Smittskyddsinstitutet, är bristen på vårdplatser, med överbeläggning och patientflyttningar som följd. Brist på enskilda rum med egen toalett och personal som kan hjälpa patienterna med deras personliga hygien bidrar också till smittspridningen.

Karolinska universitetssjukhuset har nu tillsatt en särskild arbetsgrupp med ansvar för utbrottet. Sjukhuset har också utarbetat en central åtgärdsplan.

Men trots intensiva åtgärder med betoning av vikten av basala hygienrutiner, smittspårning och isolering av kända bärare upptäcks hela tiden nya fall.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev