tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utbytbarhet utan omfattande stöd

Publicerad: 12 oktober 2012, 05:30

Begreppet utbytbarhet ihop med receptfria läkemedel har inget omfattande stöd från instanserna som har svarat Läkemedelsverket under arbetet med en rapport till regeringen.


Snart ska Läkemedelsverket presentera en rapport till regeringen, där frågan om den eventuella nyttan med ett utbytbarhetssystem för receptfria läkemedel utreds.

Sedan tidigare finns ett utbytbarhetssystem för generiska läkemedel som är receptbelagda. Det ligger till grund för generikautbytet, som ska spara samhället pengar i form av minskade kostnader för läkemedel. Men frågan om receptfria läkemedel och utbytbarhet är en annan. Syftet skulle här vara att underlätta för konsumenten att göra ett informerat val vid inköp av receptfria läkemedel.

Regeringen undrar om det vore lämpligt att i det sammanhanget införa utbytbarhetslistor.

Än så länge har Läkemedelsverket, under arbetet med rapporten som ska vara klar senare i höst, resonerat kring begreppet utbytbarhet och lämnat tre tänkbara alternativ för just receptfria läkemedel:

I ett första förslag inkluderas alla receptfria läkemedel i det befintliga utbytbarhetssystemet. Förslag nummer två är att skapa ett nytt utbytbarhetssystem för just receptfria läkemedel. Och det sista förslaget går ut på att helt enkelt tillhandahålla information om vilka receptfria läkemedel som innehåller samma aktiva substanser.

Enligt utredaren begreppet utbytbarhet ingen större hejaklack i sammanhanget. Få verkar tycka att det är lyckat att blanda begreppen som finns i generikasystemet med receptfritt.

– Det finns inget omfattande stöd för att använda samma begrepp, säger Anna Dahlin på Läkemedelsverket.

Sveriges Farmacevtförbund tycker att det är bra med informerade kunder, men att utbytbarhetslistor för receptfria läkemedel är överflödiga, eftersom farmaceuter på apotek kan ge kunden uppdaterad information. En lista som en handlare måste hålla uppdaterad, anser förbundet kan leda till stora säkerhetsrisker.

Sveriges Apoteksförening anser att utbytbarhetslistor för receptfria läkemedel inte fyller någon praktisk funktion för kunden. Uppgifter om pris skulle inte ingå i listan, eftersom prissättningen är fri på receptfria läkemedel. För apotekens del skulle utbytbarhetslistor innebära systemstödsutveckling, vilket blir betungande, anser branschorganisationen. Dessutom finns en risk att apotekspersonalen skulle få mindre manöverutrymme att göra rekommendationer utifrån sin kompetens, snarare än en lista.

Framför andra alternativ väljer dock Sveriges apoteksförening att förorda det tredje förslaget, att tillhandahålla information om vilka receptfria läkemedel som innehåller samma verksamma substanser.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev