Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utbyte av uppgifter bryter mot lagen

Publicerad: 8 december 2011, 09:51

Stockholms läns landsting bryter mot patientdatalagen genom att dela med sig av känslig information till kommunernas socialtjänst. Det slår Datainspektionen fast.


Ämnen i artikeln:

Tiohundra

Sedan 2004 använder Stockholms läns landsting och 26 kommuner i Stockholmstrakten det webbaserade systemet Webcare. Tanken är att underlätta vårdplaneringen för patienter som behöver insatser från kommunen och primärvården när de har skrivits ut från slutenvården. Dessutom ger det en bild av hur betalningsansvaret ska fördelas.

Webcare används av biståndsbedömare och biståndshandläggare i kommunerna och av läkare och sjuksköterskor i hälso- och sjukvården. Totalt finns omkring 5 000 användare.

Patientdatalagen säger att myndigheter som bedriver hälso- och sjukvård i ett landsting får ha direktåtkomst till varandras lagrade personuppgifter. Samma sak gäller för myndigheter inom en kommun. Däremot finns inte stöd för att skicka uppgifter mellan landsting och kommuner.

Datainspektionen har granskat Webcare och gör bedömningen att Stockholms läns landsting och kommunerna bryter mot patientdatalagen. Därför måste informationsutbytet upphöra.

Samtidigt antyder Datainspektionen att det kan finnas anledning att ändra lagen.

– Det kan säkert finnas behov för socialtjänstpersonal att ta del av vårddokumentation om patienter i den vardagliga vården och omsorgen om äldre eller funktionshindrade som också får stöd från socialtjänsten, men innan författningarna har ändrats får inte informationsutbytet ske på det här sättet, säger tillsynschefen Erik Janzon i ett pressmeddelande.

Datainspektionen riktar också snarlik kritik mot Tiohundra AB och Tiohundranämnden, som är Stockholms läns landstings och Norrtälje kommuns gemensamma organisation för att bedriva vård i Norrtälje. Även där har patientinformation överförts på ett sätt som bryter mot lagen, enligt Datainspektionen.

SIMON ROTHELIUS

Ämnen i artikeln:

Tiohundra

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev