Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utebliven triangel gav skadestånd

Publicerad: 11 juni 2014, 09:16

Läkemedelsföretaget Pfizer har i utskick om rökavvänjningsmedlet Champix missat att ta med den svarta triangel som signalerar att läkemedlet är under utökad övervakning.


Förra året infördes en uppochnervänd svart triangel inom EU som symbol för läkemedel som är under särskild övervakning. Patienter och sjukvårdspersonal ska lätt känna igen triangeln för att uppmuntras att rapportera alla misstänka biverkningar.

I ett nyhetsblad om Champix (vareniklin) och i en inbjudan till en föreläsning om motiverande samtal om rökavvänjning från läkemedelsföretaget Pfizer finns inte den svarta triangeln med i anslutning till texter om läkemedlet, konstaterar informationsgranskningsmannen, IGM, som har granskat utskicken. Texter om att läkemedlet är föremål för utökad övervakning finns däremot med, men enligt IGM smälter de uppgifterna samman med den övriga textmassan.

Pfizer svarar att man ska korrigera missen och påpekar att nyhetsbladet inte är tryckt och distribuerat ännu och att felet därför kommer att åtgärdas in bladet nått målgruppen.

IGM fäller dock utskicket med inbjudan till en föreläsning motiverande samtal. Missen bedöms som mindre allvarlig och IGM-avgiften fastställs därför till det lägsta beloppet, 40 000 kronor.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev