Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uteblivet handslag ledde inte till diskriminering

Publicerad: 14 april 2016, 09:33

NY VERSION Det rörde sig inte om diskriminering när en muslimsk kvinna vägrades en läkarundersökning sedan hon, av religiösa skäl, inte velat ta en manlig läkare i hand.


Hovrätten över Skåne och Blekinge ändrar därmed tingsrättens dom och friar vårdföretaget i Skåne från diskriminering.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har hävdat att skälet till att läkaren inte undersökte kvinnan var att hon inte hälsade på honom genom att ta i hand.

Hovrätten anser dock att DO inte kunnat bevisa att detta var anledningen och därmed får inte kvinnan någon diskrimineringsersättning.

Hässleholms tingsrätt dömde företaget till att betala 75 000 kronor i ersättning till kvinnan.

Hovrättens dom visar på svårigheten med diskrimineringsmål att föra talan utifrån bevisning, menar Diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Det är i princip samma bevisning och två olika domstolar kommer fram till olika bedömningar, säger Anna Rosenmüller Nordlander, processförare på DO, till TT.

För diskrimineringsmål finns en bevisregel som ger den som påstår diskriminering en viss bevislättnad. Personen ska visa på omständigheter som gör det antagligt att diskriminering har förekommit. Därefter går bevisbördan över till motparten, som ska visa att en diskriminering inte har skett.

– Det är svårt med diskrimineringsmål för just den här bevisregeln tillämpas lite olika av domstolar, säger Anna Rosenmüller Nordlander.

DO har ännu inte fattat beslut om domen ska överklagas.

Relaterat material

Skadestånd för krav på handhälsning

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev