Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uteblivna patienter ett växande problem i VGR

Publicerad: 2 januari 2019, 11:36

Foto: Daniel Stiller, Bildbyrån

På två år har andelen inbokade besök på sjukhusen i Västra Götalandsregionen där patienten inte dykt upp ökat med nästan nio procent.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhuset

Under 2016 var det 150 000 patienter som av olika anledningar inte infann sig vid avtalad besökstid och prognosen för 2018 är att den siffran stigit till 163 000, enligt siffror som tagits fram av regionen. Besöken som går till spillo motsvarar ungefär sex procent av det totala antalet inbokade sjukhusbesök för 2018.

Notan för resurserna som går förlorade väntas landa på en halv miljard kronor. En tuff ekonomisk smäll för en region som väntas redovisa ett underskott på 250 miljoner kronor för förra året, och där Sahlgrenskas universitetssjukhus nu ska minska sina kostnader för att få en budget i balans.

– Det handlar inte om att vi förlorar faktiska pengar, utan om att redan avsatta resurser inte används på ett tillfredsställande sätt. Dessutom måste vi boka om de patienter som inte kommer och det leder till längre vårdköer. Det här är en negativ trend som måste brytas, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, till regionens informationstjänst.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev