Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Uthållighet och engagemang ger Dagens Medicins debattpris 2002

Publicerad: 28 november 2002, 08:13

RIKSSTÄMMAN: Översynen av de medicinska specialiteterna var den direkta orsaken till att reumatologen Tomas Bremell lyfte pennan för att skriva ett första inlägg i Dagens Medicin. Höstens heta debatt kring specialiteterna får nu till följd att Tomas Bremell, 55 år och verksamhetschef för en hotad specialitet, föräras Dagens Medicins debattpris 2002.


Tomas Bremell, Per Gunnar Holmgren och Ulrika Nilsson. Alla bilder: Magnus Gotander.  Priset delas med Ulrika Nilsson, ST-läkare från anestesikliniken i Östersund och ordförande för Sylf, Sveriges yngre läkare. Ulrika Nilsson, 34, har drivit en ofta obekväm debatt kring sanktionssystemet i sjukvården.  - Det känns verkligen bra att få priset. Det är en uppmuntran, säger Tomas Bremell.  - Jag kände ett behov av att engagera mig. Signalerna om en degradering av reumatologin kom så tydligt uppifrån och vi fick inte gehör för våra synpunkter.

Tomas Bremell kritiserar i grunden den översyn av specialiteterna som Gudmar Lundqvist leder.  - Jag ifrågasätter huruvida Socialstyrelsen och Gudmar Lundqvist tolkat regeringens uppdrag på rätt sätt. Den kritiken är giltig för samtliga specialiteter, säger han.  I vilken utsträckning inläggen - både i den öppna och i den slutna diskussionen - kommer att påverka översynen av specialiteterna är ännu oklart. Förslaget ska lämnas till Socialstyrelsen inom de närmaste veckorna.  Som Sylf-ordförande har Ulrika Nilsson engagerat sig hårt för att ändra synen på sanktioner och straff i sjukvården. Efter snart två års opinionsskapande har hon nått en bra bit på vägen. Tidigare kunde läkare knappast offentligt ifrågasätta straffmomentet i till exempel Ansvarsnämndens utslag, menar hon.

- Då blev man beskylld för att hålla varandra om ryggen, säger Ulrika Nilsson.  Också inom läkarkåren finns det de som inte vill göra sanktionerna alltför "mjuka". Därför var det ännu en seger för Ulrika Nilsson, och Sylf, när Läkarförbundet nyligen lade fram ett förslag om ett nytt anmälningssystem. Det bygger mindre på repressalier och mera på prevention.  - Det har blivit en helt annan diskussion om de här frågorna i dag. Men jag har inte varit ensam. Några av dem som också drivit frågan är Ola Stenqvist, Claes Frostell och Per Videhult (mottagare av Dagens Medicins debattpris 2001). Inom Sylf har bland andra Moderna Läkares redaktör David Eberhard och kanslichefen Jan Larsson varit mycket aktiva, påpekar Ulrika Nilsson.  De båda pristagarna är välkomna tillbaka i debattspalterna i de ordinarie utgåvorna av Dagens Medicin - tillsammans med alla andra läsare som vill påverka utvecklingen av svensk sjukvård.

Per Gunnar Holmgren, chefredaktör

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev