Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utlandsfödda kvinnor använder mindre mödravård

Publicerad: 7 juni 2007, 12:05

Vissa grupper av utlandsfödda kvinnor använder inte mödrahälsovården i samma utsträckning som svenskfödda kvinnor, enligt en ny avhandling.


– I flera länder har det visat sig att emigranter har svårare att utnyttja mödrahälsovården fullt ut. Mina studier har visat att det är på samma sätt i Sverige trots att kvinnorna har fri tillgång till svensk mödravård, säger barnmorskan Pernilla Ny, som lägger fram sin avhandling vid Malmö högskola på fredag, i ett pressmeddelande.

Pernilla Nys avhandling bygger på flera olika studier. Hon har bland annat undersökt hur en lågriskgrupp av gravida kvinnor med olika födelseland utnyttjade mödrahälsovård i Malmö under åren 2000-2004. Resultatet visar att kvinnor födda i östra och södra Europa, Irak, Libanon och Asien hade färre besök hos mödrahälsovården än rekommenderat.

– De kvinnor som hade ett sent första besök efter graviditetens 15:e vecka var till största delen utlandsfödda, säger Pernilla Ny.

Hennes slutsats är att informationen och stödet till utlandsfödda kvinnor måste förändras. Informationen om mödrahälsovården ska finnas där kvinnorna går, till exempel på apotek, bibliotek och kurser i svenska för invandrare. Dessutom måste tillgängligheten öka med fler drop-in-möjligheter och kvällsmottagningar, konstaterar Pernilla Ny.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev