Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utlandsstudenter välkomnar öppningen

Publicerad: 14 maj 2013, 06:00

– Tidigare har Socialstyrelsen inte haft tillräckligt stor insikt i utbildningarna vid de utländska universiteten, säger Ulrika Berglund, ordförande i MSF Utland, en del av Medicine studerandes förbund.


– Det har stått i Socialstyrelsens föreskrifter att man ska göra en individuell prövning, men läkarstudenter som läser i andra EU-länder har fått avslag av olika skäl, fortsätter hon.

Ulrika Berglund är glad över att Socialstyrelsen nu har börjat gå igenom utlandsstuderandes ansökningar och de utländska läkarutbildningarnas kursplaner ordentligt.

– Det innebär att Sverige tar vara på den arbetskraft som finns i landet. Tidigare år har många studenter valt att åka till Norge eller Finland för att arbeta under utbildningen. Det har känts helt absurt att vi har fått arbeta fritt i våra grannländer, men inte i Sverige, säger Ulrika Berglund.

För arbetsgivarna kan den nya öppningen vara positiv eftersom det är naturligt att söka sig tillbaka till den plats där man har arbetat som underläkare under utbildning, tror Ulrika Berglund. För läkarstudenterna utomlands är det en möjlighet att få mer erfarenhet och kunskap än om de hade arbetat som läkarassistenter eller undersköterskor, anser hon.

– Det ger oss också en möjlighet att konkurrera om AT-platserna på samma villkor som de svenska studenterna.

MSF Utland hoppas att Socialstyrelsen kommer att se över och ta lärdom av Norge och Finland, som Ulrika Berglund anser har en ansökningsprocess som inte dömer utifrån var man har studerat, utan enbart ser till att man har klarat alla kurser till och med termin nio.

– Vi hoppas även att studenten själv ska få möjlighet att göra ansökan i framtiden. Detta skulle underlätta för arbetsgivarna, då studenten kan söka med en klar licens, säger Ulrika Berglund.

Relaterat material

Lättare för utlandsstuderande att jobba

Fortsatt oklart för utlandsstudenter

Utlandsstudent fick rätt mot Socialstyrelsen

Nej till läkarvikariat kan blir rättssak

”Läkarstudenter utnyttjas av staten”

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev