tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utmanare till Lucentis växer snabbt

Publicerad: 3 oktober 2014, 05:02

Det nya ögonläkemedlet Eylea har fått snabb spridning i sjukvården. Ögonläkaren Inger Westborg tror att fler patienter därmed kan få tillgång till behandling av våt makuladegeneration.

Ämnen i artikeln:

NovartisOff label

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Att fler kliniker övergår till det nya läkemedlet tror jag förklaras av att man vill ha möjlighet att behandla alla patienter som har behov, säger hon.

Sedan år 2007 då det omtalade läkemedlet Lucentis (ranibizumab) godkändes har ögonsjukvården varit satt under press. Läkemedlet var det första som på ett effektivt sätt kunde bromsa eller till och med vända synnedsättningen vid våt makuladegeneration, en form av åldersförändring i gula fläcken som obehandlad leder till blindhet.

Men samtidigt krävde behandlingen stora resurser, i form av högt läkemedelspris och krav på återkommande ögoninjektioner och kontroller.

Det är ett mindre behov av kontroller som gör att det konkurrerande preparatet Eylea nu börjat användas i allt större utsträckning.

– Sedan Eylea blev godkänt i slutet av 2012 har användningen ökat förvånande mycket. Nu används Eylea och Lucentis i ungefär samma utsträckning vid makuladegeneration, säger Inger Westborg, registerhållare för svenska makularegistret och chefläkare på Sunderbyns sjukhus utanför Luleå.

Men introduktionen av Eylea sammanfaller inte automatiskt med kostnadsbesparingar, åtminstone inte på S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm, ett av de sjukhus som utför flest behandlingar i landet.

– Vi har insett att vi troligen gjort för få injektioner på våra patienter, oavsett preparat. När vi ger läkemedlen med något tätare intervall, 7 till 8 gånger per år, i stället för runt 5,5, hamnar vi på ungefär samma kostnad, säger Stefan Seregard, chef vid retina­kliniken på sjukhuset.

I september godkände Läkemedelsverket nya riktlinjer för användning av Lucentis som innebär en flexiblare dosering och monitorering.

Enligt Inger Westborg är det osäkert hur detta kommer att påverka val av preparat.

– En del kliniker har redan arbetat på det här sättet, så kallad treat and extend. Det är för tidigt att se om andra kliniker går över till Lucentis av denna anledning, säger hon.

Vad gäller användningen av det kanske mest omtalade läkemedlet vid behandlingen av våt makuladegeneration, cancerläkemedlet Avastin (bevacizumab), har det inte hänt så mycket. Detta trots kritik från olika håll att Avastin inte är godkänt för ögonbehandling.

Ett antal landsting, främst i norra Sverige, gick över till Avastin, som har samma verkningsmekanism som både Lucentis och Eylea, i samband med att en stor studie år 2011 visade jämbördig effekt av Avastin och Lucentis. Eftersom priset på Avastin avspeglar högre doser som används inom cancersjukvården kan ögonsjukvården komma relativt billigt undan genom att portionera ut en ampull av Avastin till flera ögoninjektioner.

– Vad vi kan se i makularegistret finns det ännu ingen påvisad skillnad i effekt eller biverkningar mellan Avastin, Eylea och Lucentis. Nu används dessa preparat i ungefär samma utsträckning vid behandling av makuladegeneration. Jag vet att något mer landsting diskuterar införande av Avastin, säger Inger Westborg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev