Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utpekade kliniker har skärpt sig

Publicerad: 5 oktober 2005, 09:35

Kirurger som inte har hållit måttet har fått sluta och nya rutiner för att säkra kvaliteten vid ändtarmskirurgi har införts. Det säger professor Jörgen Larsson, chef för gastroenheten i Huddinge.


När operationsresultaten vid ändtarmscancer för första gången redovisades i förra veckan av Svenska rektalcancerregistret, pekades två storsjukhus i Stockholm ut för att ha ett sämre resultat än genomsnittet i Sverige. Det var Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Capio S:t Görans sjukhus som ägs av det privata vårdföretaget Capio, se Dagens Medicin nr 39/05.

Vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge opereras 30-35 ändtarmscancrar varje år vid enheten för kolorektalkirurgi som ingår i gastroenheten där professor Jörgen Larsson är högsta ansvarig chef.

Jörgen Larsson, som också är ordförande i Svensk kirurgisk förening, betonar att de resultat som redovisades för Huddinge i förra veckan är historia.

- Vi har lagt stor vikt vid kvalitetsarbetet de senaste åren och har både kommit i kapp och gått om, säger han.

Nytt tänkande bland personalen  Jörgen Larsson berättar att det tidigare har varit svårt för vissa enskilda kirurger vid kliniken att ta till sig ny teknik och nya arbetssätt, vilket har gjort att kliniken hamnat på efterkälken. Det har också tvingat ledningen att ta sitt ansvar och agera.

- Flera kirurger har fått lämna kliniken. I dag har vi ett helt annat tänkande bland våra anställda, säger Jörgen Larsson.

De operationsdata som redovisades ur Svenska rektalcancerregistret  i förra veckan var hämtade från åren 1995-1998.

Färre recidiv än genomsnittet  Anders Dolk, som är verksamhetschef vid enheten för kolorektalkirurgi, anställdes vid Huddinge år 2000. Han berättar att han kontinuerligt följer operationsresultaten via Onkologiskt centrum i Solna. Där kan han hämta uppgifter om lokalrecidiv, överlevnad och om patienten har opererats igen.   I dag kan inte heller någon enskild kirurg genomföra dåliga operationer utan att det märks, betonar han.

När det gäller lokalrecidiv, att det på nytt uppstår en tumör efter operationen, är Huddinge i dag nere på 5 procent medan genomsnittet i Sverige är 10 procent.

- Vi har infört parkirurgi som en säkerhet. Ingen kirurg får operera ensam. Vi är alltid två och skiftar dessutom om vilka som opererar tillsammans, berättar han.

Statistiken gäller inte längre  Vid Capio S:t Görans sjukhus är Stanley Holsteiner verksamhetschef för den kirurgiska verksamheten. Här opereras ett 20-tal nyupptäckta ändtarmscancrar varje år.

- Den statistik som redovisades förra veckan gäller S:t Göran när det var landstingssjukhus, och ett arbetssätt som var kopplat till enskilda kirurger som inte längre jobbar här, säger han.

Även Stanley Holsteiner betonar vikten av kvalitetsarbetet vid kliniken.

- Eftersom vi är ett privatägt sjukhus har vi ögonen extra mycket på oss och det innebär att vi också måste vara extra noga med kvaliteten, säger han.

Även här opererar kirurgerna i par.

- Vi har ofta en överläkare och en ST-läkare som opererar tillsammans. Vid svårare operationer är det två erfarna kirurger, säger Stanley Holsteiner.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev