Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Uträtad tarm fick flicka att gå upp i vikt

Publicerad: 14 augusti 2007, 10:59

Den levertransplanterade flickan led av illamående, kräkningar och magsmärtor. Alla satte symtomen i samband med hennes leversjukdom och transplantation. Några misstänkte anorexi. Först vid en bukoperation konstaterades att flickans tarmar låg fel. Flickan opererades och blev fri från sina plågor.


Trots en ny, välfungerande lever gick den 13-åriga flickan inte upp i vikt. Magont, illamående och kräkningar gjorde att hon inte kunde äta. Hon upplevde det som att hon hade stopp i tarmarna. Vid flera tillfällen måste hon läggas in på sjukhus för att få näring via dropp. Flickan behandlades också med morfin mot sina magsmärtor. Men ingenting tycktes hjälpa.

Två och ett halvt år efter transplantationen pendlade den 173 centimeter långa flickans vikt mellan 43 och 45 kilo. Det var nu uppenbart att symtomen inte bara kunde förklaras med levertransplantationen.

Den som skulle komma att lösa mysteriet var Britt Husberg, specialistläkare i barn- och kolorektalkirurgi vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Jag trodde först att hon led av ätstörning och att undernäringen hade gett henne ett arteria mesentercia superior-syndrom, säger Britt Husberg.

Kärlen tryckte på tarmen
Syndromet är vanligt vid anorexi och beror på för lite fettpolstring runt bukorgan och kärl. De kärl som ska försörja tunntarmen kan då trycka på tolvfingertarmen så att det blir ett tarmhinder. En röntgen visade mycket riktigt att två stora kärl tryckte på tolvfingertarmen. Britt Husbergs plan blev därför att få flickan att gå upp i vikt. Hon anlade en tunntarmsfistel genom vilken flickan själv fick nära sig med sondmat.

Resultatet lät inte vänta på sig. På ett par månader gick flickan upp till 58 kilo. Men ett halvår senare fick Britt Husberg ett brev där flickan vädjade om hjälp eftersom hon inte ville leva med en sond hela livet. Efter det samlades alla som varit inblandade i flickans vård till rådslag.

- Det mynnade ut i att vi bestämde oss för att göra en by-passoperation, förbi hindret i tunntarmen, säger Britt Husberg.

Det var också den operation som Britt Husberg var inställd på att utföra när hon stod grönklädd inne på operationssalen. Vid hennes sida fanns även en av transplantationskirurgerna som hade varit med vid flickans levertransplantation.

– Så fort vi öppnade buken såg man att det var en malrotation. Tolvfingertarmen låg delvis horisontellt men tunntarmen hade ett avvikande förlopp och saknade bakre förankring i bukväggen. Tjocktarmen låg på vänster sida av buken, dock utan förankring åt sidan, säger Britt Husberg.

Rätade ut knickbildningen
Den närvarande transplantationskirurgen sade att man hade sett att tarmarna såg litet annorlunda ut vid den tidigare operationen men att man bedömt att det inte hade någon klinisk betydelse.

- Det kan man förstå med tanke på att tillståndet är ovanligt vid vuxen ålder, säger Britt Husberg.

Under operationen rätades knickbildningar på tolvfingertarmen ut. Hela tjocktarmen lades på vänster sida och tunntarmarna på höger sida. Efter operationen blev flickan fri från illamående, smärta och kräkningar. Hon kunde äta och gick upp ytterligare i vikt. Hon började till och med idrotta flera dagar i veckan som vilken annan tonåring som helst.

Jenny Ryltenius

Tarmarna vrids fel under fosterlivet

Tidigt i fosterlivet ligger tarmarna som ett u-format rör utanför buken. Innan vecka sju roterar tarmarna tillbaka in i buken. Vid malrotation är vridningen ofullständig. I värsta fall blir följden att tolvfingertarmen lägger sig vertikalt ner från magsäcken i stället för horisontellt över ryggraden och tjocktarmen lägger sig till vänster. Vid malrotation får tunntarmspaketet även en för svag förankring mot bakre bukväggen. Detta gör att tarmarna kan vrida sig, med smärtor, cirkulationssvikt och i värsta fall vävnadsdöd som följd.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev