Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utredare anser att KI-forskare är skyldig till vetenskaplig oredlighet

Publicerad: 20 maj 2015, 10:37

Processen mot den kände läkaren vid Karolinska institutet rullar vidare.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om de många turerna kring en känd forskare vid Karolinska institutet, KI, som anklagats för bristande etik i samband med sin forskning vid lärosätet.

På rektor Anders Hamstens uppdrag har Bengt Gerdin, professor emeritus vid Uppsala universitet, genomfört en extern granskning av ärendet. Han har nu lämnat in sin rapport till KI och där framgår att den kände läkaren varit forskningsledare och huvudförfattare för de resultat som ifrågasatts:

”Utredaren finner det därför uppenbart att han är huvudansvarig för att felaktiga eller ofullständiga uppgifter publicerats i ett flertal uppsatser, och därmed skyldig till vetenskaplig oredlighet.”

Bengt Gerdin skriver vidare att det inte utan en ytterst omfattande detaljutredning går att klarlägga till vilken del andra författare haft insikt i felaktigheterna. Han noterar att en rad författare däremot borde ha haft kunskaper om felaktigheter i några uppsatser och att samtliga 28 författare i det mest centrala arbetet gått i god för dess resultat.

De inblandade ges nu möjlighet att kommentera och yttra sig kring de slutsatser som kommit fram i granskningen och efter det fattar KI:s rektor beslut. Det väntas bli i mitten av eller i slutet av juni.

Relaterat material

Världskänd forskare frias av KI

Känd forskare utreds av Karolinska institutet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev