Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utredare föreslår sammanhållen myndighet för forskningsstöd

Publicerad: 19 mars 2008, 12:11

En helt ny myndighet bör ersätta de fyra statliga forskningsfinansiärerna. Det anser regeringens utredare Madelene Sandström.


Vetenskapsrådet och övriga aktörer inom den statliga forskningsfinansieringen har inte lyckats samarbeta. Därför har kontakten mellan grundforskning och tillämpad forskning brustit. Det skriver regeringens utredare, Madelene Sandström, i dag på DN Debatt.

 Hon föreslår att Vetenskapsrådet, områdesforskningsråden Formas och FAS och forsknings- och innovationsmyndigheten Vinnova läggs ner och ersätts med en sammanhållen statlig myndighet för forskningsfinansiering.

 Den nya myndigheten, Forsknings- och innovationsmyndigheten, ska enligt förslaget innehålla fyra forskarstyrda forskningsråd med inriktning mot hälsa och medicin, teknik och natur, klimat, miljö och jordbruk respektive samhälle och kultur.

 Råden ska samla alla finansieringsformer, i stället för att som i dag separera forskningsstöd inom grundforskning, behovsmotiverad forskning och innovationsbefrämjande finansiering i olika myndigheter.

 En central myndighetsorganisation med ansvar för övergripande forskningspolitisk, strategisk och analytisk verksamhet och forskningens infrastruktur ska hålla samman råden.

Läs debattartikeln i Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev