onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utredare: Regionerna behöver bygga upp materiallager

Publicerad: 20 mars 2020, 09:29

Åsa Kullgren tyckker inte att vården ska lita till just-in-time-leveranser.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Sveriges regioner behöver bygga upp omsättningslager för att höja beredskapen och förhindra sådana situationer som höstens materialkris. Det är en av de slutsatser som utredare Åsa Kullgren drar.

Ämnen i artikeln:

LeveranskrisenDet nya coronaviruset

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Länk till video

Utredningen om svensk krisberedskap utvidgades i höstas till att gälla även sjukvården vid mer normala omständigheter. På Vårdarenan berättade Åsa Kullgren en del av det som kommer att presenteras i det första delbetänkandet som kommer i början av april, se klipp ovan. Utredningen har inget särskilt uppdrag att titta på krishanteringen av utbrottet av covid-19, men följer förstås utvecklingen noggrant.

– De lösningar som man gör nu kommer att vara en väldigt viktig del i det slutbetänkande som vi lämnar hösten 2021, sa Åsa Kullgren.

Några av de saker som utredningen sett är att det behövs bättre nationell samordning och samsyn mellan hälso- och sjukvårdens krisberedskap och katastrofmedicinsk beredskap. Saker måste definieras på samma sätt och arbetsmetoderna måste bli mer gemensamma.

Dessutom måste förmågan att ta hand om ett stort antal skadade öka.

– Vilka förväntningar finns det från samhället och vilka planer finns? Det kan handla om antalet vårdplatser. Vad ska man ta höjd för och hur ska man kunna skala upp i en krissituation? Den typen av planer behöver bli mer frekventa inom vården, sa Åsa Kullgren.

Personalresurser är en annan fråga som utredningen tittat på. Vården måste kunna möta behovet i en kris.

– Det är redan ett stort problem i det vardagliga. Det jag ser är att man skulle behöva ha en bättre kartläggning av vilka som har en hälso- och sjukvårdsutbildning, men som arbetar i andra sektorer. Finns det personal som är pensionerad som fortfarande kan göra en insats? Vilka privata kliniker kan vi anlita vid en kris? Man måste snabbt kunna sätta människor på golvet.

När det handlar om läkemedel och sjukvårdsmaterial fick utredningen i höstas ett bra exempel på sårbarheten när operationer fick ställas in på grund av materialbrist.

– Det måste finnas mer läkemedel och sjukvårdsmaterial i Sverige. Det måste lösas i en gemensam struktur. Det bästa för regionerna och för skattebetalarna är omsättningslager, som alltid fylls på. Vi säger också att regionerna måste ta ett större ansvar och ha någon form av lagerhållning för att klara den dagliga sjukvården.

Åsa Kullgren vill också se en form av omsättningsbart beredskapslager för väsentliga läkemedel, där det ska finnas en skyldighet att lagra de läkemedel som behövs för att klara en kris eller ett krig, så att Sverige inte blir beroende av transporter från en global marknad.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev