Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utredare ska ge förslag om ny utredning av forskningsfusk

Publicerad: 2 oktober 2015, 13:02

Universitetens egna utredningar om forskningsfusk har ifrågasatts. En statlig utredare har nu fått i uppdrag att lämna förslag om hur fuskanklagelser ska hanteras mer rättssäkert.


Lärosätena och Vetenskapsrådet har länge efterlyst en översyn av dagens organisation för hur oredlighet i forskning hanteras.

Nu har regeringen tillsatt Margareta Fahlgren, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, som utredare med uppdrag att se om det finns behov av ett nytt sätt att handlägga dessa ärenden.

– Forskningsfusk är oacceptabelt. Det är otroligt viktigt att frågor som handlar om det hanteras på ett sådant sätt att allmänheten kan ha ett fortsatt högt förtroende för forskningen, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning i ett pressmeddelande.

Margareta Fahlgren ska bland annat utreda hur begreppen ”god sed” och ”oredlighet i forskning” används, och hur högskolors ansvar för upprätthållande av god sed i forskning kan förtydligas.

Utredaren ska också göra en översyn av verksamheten vid expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden, samt föreslå en ny ändamålsenlig organisation för oberoende utredningar av forskningsfusk, om hon finner att en sådan behövs.

Uppdraget ska redovisas senast den 25 november 2016.

Relaterat material

Utredning om forskningsfusk på gång

Operationen diskuterades aldrig i Karolinskas etikråd

Hon vill ha ny utredning om forskningsetik

Känd forskare utreds av Karolinska institutet

”Karolinska blandar bort korten om fuskanklagelse”

"Vårt beslut vilar på saklig grund"

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev