måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utredare vill öka förbud mot alternativ vård

Publicerad: 5 juni 2019, 05:42

Kjell Asplund, särskild utredare i kav-utredningen.

Foto: Pax Engström Nyström

UPPDATERAD Företrädare för en utredning om komplementär och alternativ vård (Kav), beställd av regeringen, vill utöka förbudet för andra än hälso- och sjukvårdspersonal att behandla allvarliga kroppsliga och psykiska sjukdomar.


I dag gäller lagen endast cancer, epilepsi och diabetes, skriver utredarna på DN Debatt.

Författarna anser bland annat att nuvarande lagstiftning, till största delen oförändrad sedan 1960, är inkonsekvent. I stället föreslås ett totalförbud att behandla alla allvarliga sjukdomar med alternativa behandlingar, som att exempelvis ersätta läkemedel vid schizofreni, eller antibiotika vid svåra infektioner, med alternativmedicinsk behandling.

Däremot vill utredarna att det ska vara tillåtet att använda komplementära och alternativa metoder för att lindra symtom, men att alla bestämmelser om Kav i stället samlas i en separat, moderniserad lag.

"För Kav-utövare blir det tydligare inom vilka ramar de kan verka." skriver de på DN debatt.

Utredningen föreslår också att det ska vara förbjudet att utanför hälso- och sjukvården utreda och behandla sjukdomar hos barn under 15 år och sjukdomar i samband med graviditet. Däremot ska symtomlindrande behandling som exempelvis bukmassage för småbarn med kolik eller akupunktur mot illamående under graviditet vara tillåtet.

Jonas Ludvigsson, barnläkare och professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska institutet, har suttit med i utredningens expertgrupp. Han lyfter särskilt fram att den tidigare åldersgränsen, under vilken alternativmedicinsk behandling är förbjuden, nu föreslås höjas från 8 till 15 års ålder.

– Barn i åtta-nioårsåldern kan inte göra ett grundat ställningstagande huruvida de vill vara med om en alternativmedicinsk behandling eller inte. Därför har jag lyft barnperspektivet och framfört i utredningen att barn behöver ett bättre skydd, säger han till Dagens Medicin.

Åttaårsgränsen härstammar från 1960-talet när lagen skrevs och motivet var att skolhälsovården vid den åldern skulle ta vid som advokat för barnens rättigheter. Det är dock långt ifrån så det fungerar i dagsläget, förklarar Jonas Ludvigsson.

Myndighetsåldern är 18 år, är 15 år den bästa gränsen?
– Vi har diskuterat åldersgränsen rätt mycket och kommit fram till att 15 år är en bra kompromiss. I den vanliga vården får barn och ungdomar medinflytande från tolv års ålder och vi vet att många tonåringar har ett ganska stort medinflytande.

Jonas Ludvigsson lyfter även fram det utökade skyddet för gravida som en viktig del av utredningens förslag då vissa alternativmedicinska behandlingar också riskerar att påverka fostret.

Relaterat material

Utredare föreslår statlig portal för alternativmedicin

Utredning ser över kvacksalverilagen

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev