Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utredare vill se hundra nya kliniska forskare per år

Publicerad: 15 februari 2008, 16:06

160 nya tjänster som ger tid för forskning ute på klinikerna och som tillsätts i nationell konkurrens. Det finns bland professor Olle Stendahls förslag till hur den kliniska forskningen ska utvecklas.


I dag överlämnade regeringens särskilda utredare, professor Olle Stendahl, sitt förslag till åtgärdsplan för den kliniska forskningen till högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (fp).

På Olle Stendahls uppdrag har Vetenskapsrådet genomfört en analys som visar att svensk klinisk forskning under de senaste åren tappat i kvalitet jämfört med länder som Finland, Danmark och Nederländerna. Förklaringen är att forskningen inte får de resurser och den tid som krävs, utan får stå tillbaka i dagens hårt ansträngda sjukvård, anser Olle Stendahl.

Samtidigt är medelåldern bland de forskande läkarna hög. 250 forskarutbildade läkare per år pensioneras de närmaste tio åren.

Det behövs fler tjänster där disputerade medarbetare i hälso- och sjukvården får tid att utveckla sin forskning i samklang med verksamheten, anser Olle Stendahl, som föreslår att 160 sådana tjänster skapas inom de närmaste åren. Medlen för tjänsterna ska tillfalla de medicinska fakulteterna, som ska tillsätta tjänsterna i nationell konkurrens.

Olle Stendahl vill också att regeringen tillför Vetenskapsrådet medel för att finansiera tio nationella forskarskolor, varav två ska vara avsedda för psykiatrin respektive allmänmedicinen.  

Åtgärdsplanen ska ge 100 nya kliniska forskare per år.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev