söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utredaren vill ha internationella jämförelser

Publicerad: 5 september 2012, 10:40

Många ville höra Sofia Wallström under mässan. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

APOTEKSMÄSSAN. Internationella prisjämförelser och information om 24-timmarsregeln. Det kan bli delar i Sofias Wallströms utredning om apotek och läkemedel.


När utredaren Sofia Wallström talade på morgonen på Apoteksmässan i Kista var det näst intill fullsatt. Hon påpekade att det finns tid kvar innan hon ska presentera utredningen om läkemedel och apotek och att det därför är oklart exakt vad den kommer att innehålla.

Några saker kunde hon ändå berätta.Bland annat vill hon få in fler internationella jämförelser vid prissättning av läkemedel.

Hon kunde konstatera att priserna på läkemedel med generisk konkurrens och på nya originalläkemedel är relativt låga i Sverige. Däremot har vi relativt höga priser på äldre originalläkemedel, vilket utredningen vill komma åt.

En del i Sofia Wallströms utredning handlar om tillgängligheten.

– När det kommer till 24-timmarsregeln är det tydligt att patient- och konsumentorganisationer tycker att det fungerar sämre i dag än före omregleringen, sa Sofia Wallström.

Hon menar att medvetenhet om 24-timmarsregeln har höjts och att det i dag finns högre förväntningar än under monopoltiden på att apotek ska kunna tillhandahålla läkemedel inom ett dygn.

Vilka förslag hon kommer att lägga om 24-timmarsregeln är ännu oklart, men bland de åtgärder hon kan tänka sig är mer information till kunder och eventuella insatser från statligt håll.

– Det bör övervägas hur det offentliga kan bidra till ökad tillgänglighet, sa hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev