Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utredning krävs för nationell cancerplan

Publicerad: 7 juni 2007, 11:29

Att utforma en nationell cancerplan är ett så omfattande och experttungt arbete att regeringen bör låta en statlig utredning göra detta.


Det föreslår Kerstin Wigzell, generaldirektör i socialdepartementet, som har haft regeringens uppdrag att ta fram förslag på formerna för den nationella cancerplan som den borgerliga regeringen har utlovat.

Kerstin Wigzell bedömer att det inte räcker med att tillsätta en arbetsgrupp inom departementet eller att lägga ut uppdraget på en myndighet. Hon menar att det krävs en rejäl statlig utredning som får arbeta i något år.

– En nationell cancerplan är inte bara en administrativ åtgärd eller en politisk viljeyttring. Det här är ett så pass komplicerat område att det krävs att många experter involveras.
En av utredningens viktigaste uppgifter blir att förhandla med landstingen och kommunerna, eftersom de ansvarar för vård och omsorg.

Välkomnar landstingens besked
Kerstin Wigzell välkomnar därför beskedet från Henrik Hammar, ordförande i sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting, som i Dagens Medicin nr 21/07 sade att landstingen vill göra upp med regeringen om en cancerplan.

– Det har stor betydelse att man kan samarbeta för att nå ett bra resultat, i stället för att bevaka att ingen är inne på någon annans arena, säger Kerstin Wigzell.
Vårdprofessionen, patientorganisationerna och Cancerfonden är andra som bör involveras i utredningsarbetet, enligt Kerstin Wigzell.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev