Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utredning om generika får kraftig kritik

Publicerad: 25 mars 2015, 13:38

Foto: Thinkstock

Generikatillverkarnas branschorganisation underkänner samtliga av Läkemedelsverkets argument för att inte införa generisk förskrivning.


Att Föreningen för generiska läkemedel, FGL, är för generisk förskrivning är kanske inte särskilt förvånande. Men i ett remissvar till Läkemedelsverket framhåller föreningen att 21 av 23 intressenter är av samma åsikt, enligt myndighetens egen utredning.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat att Läkarförbundet är kritiskt till Läkemedelsverkets utredning som gick ut på remiss tidigare den här månaden och som avråder från införande av förskrivning med substansnamn. Remisstiden för att kommentera utredningen går ut den 30 mars, men FGL har svarat redan nu.

FGL invänder mot samtliga av Läkemedelsverkets argument. Framför allt anser FGL att generisk förskrivning skulle underlätta kommunikationen mellan läkare och patienter. Föreningen ser ingen anledning till att läkare ska vara tvungna att välja leverantör av de läkemedel de skriver ut, så som sker i dag, när myndigheten ändå ser läkemedel med samma substans som utbytbara.

Läkemedelsverket anser att två parallella system, där läkemedel kan förskrivas antingen som produkt eller substans, blir ett problem. Det vänder sig FGL kraftigt mot. I stället anser föreningen att möjligheten att förskriva antingen en substans eller en produkt är en styrka då det medför att det går att välja den mest lämpliga metoden vid det aktuella tillfället.

Läkemedelsverket har beräknat att kostnaden för att införa generisk förskrivning skulle uppgå till 200 miljoner kronor. Även det invänder FGL mot. ”Hur många hundra miljoner kostar i så fall dagens förbud mot generisk förskrivning?”, frågar FGL i remissvaret. Enligt föreningen behöver en ändring inte nödvändigtvis innebära några större it-kostnader och FGL påpekar att it-system uppdateras och förändras hela tiden oavsett om generisk förskrivning införs eller inte.

Relaterat material

Kritik mot myndighets nej till generisk förskrivning

Många positiva till generisk förskrivning

Vill ha obligatorisk generisk förskrivning

Nytt förslag om att införa generisk förskrivning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev