Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Utredningen om läkarutbildningen går ut på remiss

Publicerad: 2 April 2015, 07:04

Foto: Photos.com

Två år efter att utredningen om ny läkarutbildning presenterades går den nu ut på remiss.


Förslagen om hur läkarutbildningen kan förnyas lämnades till den tidigare regeringen i mars 2013.

Utredaren Stefan Lindgren ansåg det nödvändigt att modernisera utbildningen och ville bland annat att perioden med AT skulle tas bort. Denna kan i stället ingå i en ny sexårig sammanhållen utbildning där kraven för legitimation skärps.

I två år har utredaren liksom hälso- och sjukvården efterfrågat en fortsatt hantering av förslagen. Nu kommer äntligen en remiss.

– Den här remissen är efterlängtad av många. Regeringen vet att vi behöver föra en dialog med berörda parter för att säkerställa att den svenska läkarutbildningen är utformad på ett ändamålsenligt sätt. Den här remissrundan blir en viktig del av detta, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning i ett pressmeddelande.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström ser en ny läkarutbildning som efterlängtad.

– En modern hälso- och sjukvård kräver en modern läkarutbildning, och med den här remissen gör vi det möjligt för berörda parter att lämna synpunkter vad gäller möjliga förändringar av den svenska läkarutbildningen, säger han.

Remissen går nu ut till fackförbund samt myndigheter på utbildnings- och sjukvårdsområdet. Svaren ska vara inne senast den 2 juli.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev