Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utredningskostnad vid dyspepsi kan minskas

Publicerad: 7 maj 2008, 14:37

I Sverige utreds yngre personer med dyspeptiska besvär i regel med hjälp av gastroskopi. Nu visar en svensk studie att en enklare metod kan vara mer kostnadseffektiv.


Patienter under 50 år med dyspepsi utreds i Sverige regelmässigt med gastroskopi. Utomlands har dock en enklare utredningsmetod, så kallad test and treat, vunnit terräng på senare tid. Den går ut på att patienter testas för Helicobacter pylori, och om testet är positivt får behandling som eliminerar bakterien, utan att man verifierat tillståndet via gastroskopi.

Flera utländska studier har jämfört metodernas kostnadseffektivitet, men dessa analyser är baserade på  utländska priser och genomförda i andra organisationsformer vilket gör det svårt att översätta resultaten till svenska förhållanden.

Därför har nu svenska forskare under ledning av Lars Agréus, professor vid Karolinska institutet, studerat situationen i Sverige. Undersökningen presenteras i morgon vid Gastrodagarna i Jönköping.

I undersökningen analyserades redan publicerade resultat från Sverige, och forskarna hämtade kostnadsdata från den svenska sjukvården. När kostnaderna för metoderna jämfördes var strategin med gastroskopiundersökningar för alla dubbelt så dyr som test and treat räknat per symtomfri patient, eller 3 645 kronor jämfört med 1 853 kronor.

Forskarna drar utifrån sin analys slutsatsen att test and treat-metoden är mer kostnadseffektiv än rutinmässig gastroskopi, förutsatt att antalet nöjda patienter håller sig inom rimliga gränser.

Risken att missa behandlingsbara fall av magcancer ökar dock när man inte använder gastroskopi, och detta faktum är inte inräknat i analysen. Forskarna poängterar dock att antalet sådana fall är mycket få.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev