söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utreds för otillåten narkotikahantering

Publicerad: 14 maj 2013, 09:13

Ett apotek i Stockholmsområdet utreds för otillåten hantering av narkotikarecept.


Apoteket anmäldes till Läkemedelsverket i augusti förra året och har stått under utredning sedan dess. En kund uppgav i sin anmälan att hon känner sig utnyttjad av en farmaceut, som enligt anmälan har tagit ut mediciner på kundens personnummer. Det rör sig om det narkotikaklassade läkemedlet Ritalin, som används vid behandling av adhd.

Anmälan ledde till en inspektion från Läkemedelsverkets sida. Då upptäcktes att det saknades receptunderlag för två expeditioner av läkemedlet. Enligt kunden har läkemedlet heller inte hämtats ut.

Avsaknaden noterades som en större avvikelse och sedan dess har utredningen fortsatt. Inte minst för att ett annat apotek sedan gjort en anmälan mot apotekets hantering av narkotikarecept. Det är dock möjligt att anmälan gäller samma kund och samma tillfälle. Men det har också dykt upp en anonym anmälan till Läkemedelsverket om apotekets recepthantering. Därför går myndigheten, tillsammans med Socialstyrelsen, vidare med fallet för att utreda om det rör sig om en engångsföreteelse eller om det handlar om systematisk felhantering.

– Handlingen i sig är brottslig. Man har tagit uppgifter från receptregistret och tillverkat ett recept där det inte finns något underlag. Det är inte tillåtet och det här är ju narkotika och därför handlar det om narkotikalagstiftningen också, säger Mariann Rinse, läkemedelsinspektör på Läkemedelsverket.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev