Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utrustning för narkosdjup är dyr och onödig

Publicerad: 14 maj 2008, 09:08

Utrustning för EEG-baserad monitorering av narkosdjup finns vid majoriteten av landets sjukhus. Enligt en utvärdering från SBU Alert är den både dyr och onödig.


Syftet med anestesidjupsmonitorering är att kontinuerligt mäta EEG-förändringar i patientens hjärna.
Tanken är att bättre anpassa doserna av narkosmedel så att riskerna för att patienterna upplever ingreppet i form av ljud och smärta minskar, men också för att påskynda återhämtningen efter operationen.

Per Gannedahl, överläkare och chef för anestesin vid anopivaliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, har undersökt det vetenskapliga underlaget för nyttan av metoderna. Han anser att det inte finns något stöd för att de har någon tilläggseffekt utöver de beprövade kliniska sätten att mäta narkosdjup.

– Den enda tilläggseffekt vi har sett är att återhämtningen i form av det tidigaste uppvaknandet kan ske något snabbare. Men det är inget som tillför något väsentligt i den kliniska vardagen, säger han.

Kostar upp till 65 000 kronor
Utrustning för anestesidjupsmonitorering, som finns på de flesta sjukhus,  kostar enligt rapporten mellan 28 000 och 65 000 kronor. Därtill kommer kostnad för förbrukningsmaterial.

Men trots kritiken anser han inte att tekniken bör utrangeras.

– Den kan ha potential att förbättra våra anestesier i framtiden, säger Per Gannedahl.
Johan Medin, vd för Infiniti Medical, som marknadsför EEG-tekniken BIS, delar inte rapportens slutsatser.

– EEG-övervakning vid narkos bidrar till en förbättrad monitorering av patienternas medvetenhetsgrad. Vår produkt är godkänd av den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA, vilket visar att den är vetenskapligt underbyggd, säger Johan Medin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev