tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Utsatta patienter bör slippa byta läkemedel”

Publicerad: 31 oktober 2012, 07:08

Farmaceuter bör få ökade möjligheter att lämna ut samma läkemedel som patienten tidigare fått, enligt regeringens utredare Sofia Wallström.


I dag lämnar Sofia Wallström över utredningen till regeringen, och i en debattartikel i Dagens Nyheter presenterar hon några av sina förslag på hur distributionen av läkemedel och service till kunderna kan förbättras.

Bland annat bör ett krav på rimlig lagerhållning införas, inklusive bättre möjligheter för apotek att skicka läkemedel till varandra om behövs.

Sofia Wallström anser även att apoteken borde vara skyldiga att meddela kunden var ett läkemedel finns att få tag i, om det inte finns på det apotek som kunden besöker.

Det behövs också ett gemensamt söksystem där det framgår på vilka apotek läkemedlet finns. Systemet bör kunna användas av kunder, apotekspersonal och förskrivare.

Ett annat förslag gäller modellen med periodens vara. För att underlätta för apoteken bör den billigaste produkten utses för två månader i taget, i stället för en månad som gäller i dag.

För att särskilt utsatta patienterna ska slippa byta läkemedel ska farmaceuten på apoteket ges större möjlighet att lämna ut samma produkt som patienten tidigare fått. Patienten bör då ha särskilda skäl för detta.

24-timmarsregeln bör förtydligas så att kravet på tillhandahållande inom 24 timmar inte gäller i vissa situationer. Det rör situationer som undantogs under tiden med monopol, skriver Sofia Wallström.

I förslaget som i dag lämnas till regeringen ingår även en ny modell för prissättning för originalläkemedel utan generisk konkurrens, skriver Sofia Wallström i debattartikeln.

Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksföreningen, anser att förslagen i debattartikeln är marginella. De stora förändringarna lyser med sin frånvaro.

– Jag ser det som positivt att farmaceutens ansvar lyfts fram, att möjligheten för farmaceuten att motsätta sig byte för läkemedel utökas. Den möjligheten finns i dag, men ofta blir farmaceuten ifrågasatt, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

Han är också positiv till en förlängning av perioden för månadens vara från en till två månader.

– Det kommer att underlätta för apoteken att ha lite framförhållning och planering. Däremot tror jag inte att det förändrar ett jota för patienterna, de kommer att få byta läkemedel lika ofta som i dag, säger han.

Här finns hela utredningen att läsa.

Relaterat material

”Sofia Wallström har inte talat med oss”

40 miljoner kronor mindre i marginal

”Slår väldigt hårt mot de små apoteken”

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev