lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Utvärderar varandra för bättre primärvård

Publicerad: 25 maj 2016, 05:00

Jag vill utveckla mig själv och se mina blinda fläckar, säger Lars Carle som är läkare i Järpen.

Foto: Tobias Nykänen/Bildbyrån

I en verksamhet där det blåser snålt måste professionen kunna visa vad den kan. Därför åker ett gäng allmänläkare runt och utvärderar varandras kompetens.

Ämnen i artikeln:

Primärvård

– Jag vill utveckla mig själv och se mina blinda fläckar.

Så säger distriktsläkaren Lars Carle på Järpens hälsocentral, som är mitt i kompetensvärderingen som går under namnet ”Allmänläkares självvärdering i kollegial dialog” – förkortat ASK. Processen pågår under sex månader och är till för att allmänläkare som kommit en bit i yrkes­livet ska kunna värdera sin professionella utveckling.

Som en del av värderingen har Lars Carle skrivit CV, listat tio händelser som påverkat hans karriär och filmat sex patientmöten. Den 17 maj gjorde han en teoritenta, och han har gjort olika projektarbeten, bland annat om förebyggande hälso­vård.

– I oktober kommer granskarna till min arbetsplats och tar referenser från chef och medarbetare. Därefter går vi igenom min utvecklingsplan framåt.

Utifrån materialet och granskarnas observationer definieras alltså vad den läkare som genomgår kompetensvärderingen kan och behöver utveckla.

– Man får skryta med sin kompetens: jag är duktig på blodtryck, till exempel. Då kommer någon och synar korten, kan du visa att du är duktig, säger Robert Svartholm som är samordnare i ASK-nätverket i Svensk förening för allmänmedicin, Sfam.

För Lars Carles del handlar behovet av en kompetensvärdering bland annat om en känsla av att allmän­medicinen är hotad, samtidigt som primärvården pekats ut som central för att klara framtidens vård.

I en verksamhet som dras med resursbrist, stafettläkare och chefer som inte alltid är läkare blir det extra viktigt att läkarna själva värderar och visar på sin kompetens, tycker han.

– Regeringen pratar ju om att ha tillit till professionen. Då måste vi visa oss kompetenta, säger Lars Carle.

Robert Svartholm kommer själv att göra arbetsplatsbesöket hos Lars Carle i höst.

Skulle ni kunna underkänna någon?

– Det heter ju ”allmänläkarens självvärdering i kollegial dialog”, så det får läkaren själv avgöra. Det kan vara så att utvecklingen inte har varit så stor. Tyvärr hamnar många där när fortbildningen sviktar och man jobbar stenhårt under dåliga arbetsförhållanden och utan kollegor. Vi vill hjälpa till att bryta det.

Men trots att ASK-nätverket drog igång runt millennieskiftet har metoden inte slagit igenom hos den breda allmänläkarskaran.

Någon formell tyngd har värderingen inte. Däremot är den ganska tidskrävande, vilket ibland gör att läkare som vill genomgå den stöter på patrull hos chefen.

Robert Svartholm hyser ändå hopp om framtiden.

– Regeringens utredare Göran Stiernstedt har pekat på att primär­vården fungerar dåligt. Vi vill hjälpa till att få den att fungera bra.

Annan kompetensvärdering

Mitt i ST går ut på att en utom­stående bedömare ser över en ST-läkares utveck­ling efter ungefär halva tiden och definierar vad som eventuellt behöver justeras i utbildnings­planen.

Specialist­examen är frivillig och genomgås av ungefär 10 procent av allmänläkarna.

Källa: Svensk förening för allmänmedicin.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev