Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Utvisningsbeslut mot doktorand hävs

Publicerad: 10 december 2019, 10:00

Muhammad Irfan, doktorand som forskar på hjärnans funktioner vid Karolinska institutet, får sitt utvisningsbeslut upphävt. Det har Migrationsöverdomstolen beslutat.

Foto: Rikard Samuelsson, Centrum för rättvisa

UPPDATERAD: Migrationsöverdomstolen häver utvisningsbeslutet mot pakistanske doktoranden Muhammad Irfan. – Jag är oerhört glad och tacksam över att det sunda förnuftet har fått segra, säger hans handledare Christina Bark, docent vid Karolinska institutet.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dagens Medicin har tidigare skrivit om Muhammad Irfan, som 2014 fick en doktorandtjänst vid ett svenskt-amerikanskt forskningsprojekt vid Karolinska institutet, KI. Uppehållstillstånd för doktorander beviljas ett år i taget, och för de första tre åren blev han godkänd av Migrationsverket. För det sista året på tjänsten fick han däremot avslag. Han hade då till stora delar tillbringat föregående tillståndsperiod i USA för experimentellt arbete, vilket var planen från första början. Men eftersom godtagbara framsteg i studierna, som myndigheten kräver för att förlänga tillståndet, inte uppnåddes i Sverige ville Migrationsverket inte bevilja fortsatt tillstånd.

– Det innebar att han inte kunde slutföra experimenten i USA. Vi fick lägga om hans doktorandprojekt, och doktorandtiden förlängdes med tio månader, säger Christina Bark, som varit Muhammad Irfans handledare.

I domen konstaterar Migrationsöverdomstolen att Migrationsverkets tolkning av godtagbara framsteg är felaktig, eftersom reglerna om att högskolestudenter måste kunna redovisa tagna poäng inte kan användas.

”När det, som i detta fall, rör sig om en studerande på forskarnivå bör det enligt Migrationsöverdomstolen i stället krävas att studierna går planenligt, det vill säga att doktoranden följer sin individuella studieplan”, skriver domstolen, som också konstaterar att ett avslag inte blir rimligt sett till de konsekvenser det skulle få.

– Det jag tycker är väldigt värdefullt är att domen är vägledande. Förhoppningsvis kommer ingen annan att råka ut för samma sak som Irfan, säger Christina Bark.

I väntan på domen har det funnits en oro för att det negativt ska påverka internationella forskningssamarbeten då studenter från länder utanför EU riskerat att bli utvisade.

– Forskningen är ju internationell. Förhoppningsvis kommer Sverige att bli mer attraktivt och kunna locka hit många bra studenter nu när alla kan luta sig mot den här domen, säger Christina Bark.

Dagens Medicin har sökt Muhammad Irfan som disputerade på försommaren och nu har fått en postdok-tjänst i USA.

Relaterat material

Doktorands överklagan kan stoppa utvisningar

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev