söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vaccin förhindrade svår diarrésjukdom

Publicerad: 5 januari 2006, 08:09

Ett vaccin mot rotavirus, ett virus som varje år dödar hundratusentals barn, har visat sig ge ett 85-procentigt skydd mot svår mag-tarmsjukdom orsakad av viruset. En studie på drygt 63000 barn publiceras i New England Journal of Medicine.


Rotavirus är en av de viktigaste orsakerna till att små barn i främst fattigare länder dör i infektioner. Bakom det aktuella vaccinet står Glaxo Smithkline.

Den nu publicerade studien genomfördes i tolv latinamerikanska länder samt Finland och omfattade 63225 spädbarn. Försökspersonerna fick vid två tillfällen antingen vaccin eller placebo. Vaccinet gavs oralt och bestod av försvagat humant rotavirus av G1P(8)-typ. Barnen vaccinerades vid ungefär två och fyra månaders ålder. Fall av allvarlig magsjukdom registrerades.

Vaccinets effektivitet undersöktes i en grupp på drygt 20000 barn som följdes upp i upp till ett år. Enligt forskarna vid bland annat universitetet i Santiago, Chile, gav vaccinet ett 85-procentigt skydd mot allvarlig magsjukdom orsakad av rotavirus och ett fullständigt skydd mot mycket allvarliga sjukdomsfall. I den grupp som fick vaccin lades 42 procent färre barn än i placebogruppen in på sjukhus för diarré, oavsett orsak till diarrén.

Rotavirusvaccinet är godkänt i ett flertal länder i Latinamerika och ett beslut om godkännande på den europeiska marknaden kommer troligen under våren.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev