Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vaccinering möjlig väg att minska spädbarnsinfektioner

Publicerad: 5 oktober 2007, 11:52

Grupp B-streptokocker, GBS, kan orsaka svåra infektioner hos nyfödda, och nu finns det stammar av bakterien som börjat utveckla antibiotikaresistens. En lösning på problemet kan vara att vaccinera kvinnor mot GBS.


Omkring 25 procent av gravida kvinnor bär på GBS, som under förlossningen kan överföras till barnet och orsaka svåra infektioner, bland annat hjärnhinneinflammation.

För att undvika detta får många kvinnor i dag antibiotika i samband med förlossningen. En avhandling författad av läkaren Elisabeth Persson vid Sahlgrenska akademin i Göteborg visar nu att vissa stammar av GBS börjat utveckla resistens mot antibiotika, vilket kan komma att innebära att infektioner med bakterien hos spädbarn kan bli mycket svårbehandlade.

Om ett vaccin mot GBD utvecklades skulle detta kunna bli lösningen på ett problem som annars riskerar att bli mycket allvarligt

– Om ett fungerande GBS-vaccin når marknaden kan många nyfödda världen över båda räddas till livet och slippa de svåra hjärnskador som ofta uppkommer efter hjärnhinneinflammation orsakad av GBS, säger Elisabeth Persson, i ett pressmeddelande.

Läs abstract till avhandlingen på Göteborgs universitetsbiblioteks hemsida

Relaterat material

Barn kan räddas om gravida får antibiotika

Var tredje gravid i Sverige bär på farlig streptokock

Streptokocker hos gravida ska kartläggas

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev