Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vaccinförespråkande läkare tog sitt liv efter hot

Publicerad: 2 augusti 2022, 08:20

Läkaren som tog sitt liv i Österrike hade fått dödshot från vaccinmotståndare och coronaförnekare. Genrebild.

Foto: Getty Images

En känd läkare i Österrike har tagit sitt liv efter att under pandemin fått ta emot hot och hat från radikala vaccinmotståndare, rapporterar Dagens Nyheter.


Ämnen i artikeln:

Covidvaccin

Läkaren blev en profil i Österrike under pandemin då hon i tv och på sociala medier talade om fördelarna med vaccin mot covid-19. Det gjorde henne impopulär i vissa kretsar och hotmejlen strömmade in. Somliga handlade om hur hon och hennes medarbetare skulle mördas, skriver DN. 

Läs också: Covidforskare vittnar om hat och dödshot 

 – Vissa skriver att de ska stycka mig. Det är en tidsfråga innan någon blir skjuten, sa läkaren i en intervju med DN i november förra året.

Då hade hon anlitat en säkerhetsfirma för att skydda sin mottagning och personal. Nu har den 36-åriga läkaren tagit sitt eget liv.

Enligt DN har hon i flera intervjuer kritiserat polisen och det österrikiska läkarförbundet för att inte ha tagit hoten mot henne på allvar. Läkaren uppges ha lämnat ett avskedsbrev efter sig där hon upprepade anklagelserna mot polis och förbund. 

Polisen i Österrike säger att den gjort allt för att skydda läkaren. Utredningarna av hoten som riktats mot henne är inte avslutade, skriver DN. Både österrikiska medier och andra har uppmärksammat dödsfallet.

Läs också: Svenska läkarförbundet: Svara inte på hotmejl

Sök stöd om du har självmordstankar

Om du själv har tankar på självmord, sök stöd, exempelvis hos jourhavande präst via 112. Läs mer hos 1177 om olika sätt att söka hjälp till sig själv eller närstående vid sådana tankar.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covidvaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev