Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vaccinföretag intresserade av Sverige

Publicerad: 23 februari 2006, 10:00

Regeringens utredare Lars Rekke har haft flera möten med utländska läkemedelsföretag som är intresserade av att satsa på vaccintillverkning i Sverige.


Planerna på att få till stånd ett samarbete mellan ett privat vaccinföretag och den svenska staten går på räls. Lars Rekke, som i januari utsågs till förhandlingsman av folkhälsominister Morgan Johansson, för att utreda förutsättningarna för ett sådant samarbete, har haft och planerar flera möten med läkemedelsföretag som tillverkar vacciner, bland annat Baxter, Solvay och Chiron.

- Men även andra företag är aktuella, säger Lars Rekke.

Vilket intresse har du mött?

- Hos några är intresset väldigt påtagligt, hos andra är det svalare, men allting har ju ett pris, svarar Lars Rekke som av förhandlingsmässiga skäl är förtegen om vilka diskussioner som förs med företagen.

- Med tanke på att behovet av influensavaccin kan bli stort vid en eventuell pandemi överväger företagen nyinvesteringar för att klara av en ökad efterfrågan, säger han.

Enligt Lars Rekke ingår det i hans uppdrag att förhandla med bolag som har tillgång till den nyaste tillverkningsteknologin, med cellbaserad tillverkning.

- Men eftersom det skall produceras olika typer av vacciner kommer det även att bli frågan om äggbaserad tillverkning.  Kan Sverige ha en inhemsk vaccintillverkning 2010, som Morgan Johansson önskar?

- Ja det är en rimlig målsättning.

Sista veckan i mars kommer Lars Rekke att presentera sin utredning med olika alternativ och prislappar som regeringen sedan har att ta ställning till.

Regeringen är villig att satsa på en vaccintillverkning i Sverige för att ha bättre nationell beredskap vid en eventuell pandemi. Projektet är beräknat att kosta runt en miljard kronor. Hur stor den svenska statens del blir är en av de förhandlingsfrågor som Lars Rekke har att utreda.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News