Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vaccininköp samordnas från Stockholm

Publicerad: 9 december 2005, 11:58

Sveriges Kommuner och Landsting beslutade idag att Stockholms läns landsting får uppdraget att samordna landstingens upphandling av influensavaccin, både mot vanlig influensa och inför en fågelinfluensapandemi.


Om det skulle inträffa en pandemisk spridning av fågelinfluensa så är det enda effektiva sättet att bekämpa detta, att vaccinera hela befolkningen, skriver Sveriges Kommuner och Landsting i ett pressmeddelande. Det förutsätter naturligtvis att det finns ett vaccin framtaget.

- När det gäller hotet om en fågelinfluensapandemi behöver vi säkra tillgången på vaccin. Vi bedömer att en enda aktör har större möjligheter att få tillgång till vaccin och Stockholms läns landsting har tagit på sig att sköta all upphandling centralt, säger Landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson.

Även vid en vanlig influensa bör ålderspensionärer och personer i andra riskgrupper bli vaccinerade i större utsträckning än vad som sker idag. Om vaccinationerna ökar, minskar behovet av insatser från sjukvården och kapaciteten höjs för att tillverka vaccin.

Sveriges Kommuner och Landsting ska därför under nästa år tillsammans med landstingen se över möjligheterna till att öka antalet vaccinerade.

- När det handlar om vanligt influensavaccin till de äldre och andra riskgrupper finns det stora variationer mellan landstingen om hur många som vaccinerar sig. Vi ska därför från förbundens sida se till att sprida bra exempel från landstingen om hur man får fler att vaccinera sig, säger Lars Isaksson.

Arbetet med att ta med alla landsting i upphandlingsprocessen kan ta lite tid. Många landsting har redan avtal med vaccinleverantörer och dessa är svåra att bryta eftersom det kan ge stora ekonomiska konsekvenser, skriver Sveriges Kommuner och Landsting.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev