Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Väckarklockan läggs på is

Publicerad: 4 januari 2013, 12:17

Foto: Photos.com

Förslaget med väckarklocka i operationssalarna på Akademiska sjukhuset stötte på patrull.


– Vi håller på att utvärdera väckarklockan för att se om det finns något mer vi kan göra. Just nu ligger den på is, berättar Rainer Dörenberg, överläkare och verksamhetschef på centraloperation vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Timern, eller väckarklockan som den kallas på sjukhuset, skulle ringa när den planerade tiden för operation hade gått ut. Syftet var att korta vårdköerna och hinna operera fler patienter. Trots att timern mötte så stort motstånd att den inte används i dag, har målen lyckats, enligt Rainer Dörenberg. Han uppger att operationerna kan börja i snitt tio minuter tidigare varje morgon i alla 15 salar.

– På bara några månader har vi fått ett bättre utnyttjande av resurser, snabbare starttider för operation och kortare köer, säger han.

Hur har ni kunnat göra det?

– Eftersom det är där vi har lagt fokus, på att planera operationstiderna på ett bra sätt. Alla måste vara med på det och i operationssalen ska vi jobba som ett team. Målet är att förbättra oss ytterligare.

Även om det inte står någon timer i operationssalarna på Akademiska sjukhuset i dag är det inte omöjligt att något liknande införs senare i år. Sjukhuset ska efter sommaren få ett nytt operationsprogram med inbyggd timerfunktion.

Kommer de som utför operationerna att ta emot den nya timern på ett annat sätt, tror du?

– Ja, eftersom den kommer att vara automatisk. Det kommer inte att vara en klocka som ringer och som irriterar personalen i operationssalen, säger Rainer Dörenberg.

Han är noga med att påpeka att ”väckarklockan” inte är ett sätt att hetsa personalen, utan att den ska ses som ett verktyg för bättre planering.

– Vi måste få information genomgående om när en operation inte är klar inom den planerade tiden och kunna se vad det beror på för att kunna planera för de nästföljande operationerna.

Relaterat material

Sjukhus inför timer vid operation

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev