Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vägen till att få sin AT i storstan

Publicerad: 25 februari 2015, 11:39

Caterina Finizia, AT-chef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Foto: Daniel Stiller/ Bildbyrån

Visa engagemang och säg att du tänker dig en framtid där. Då ökar chanserna i den stenhårda konkurrensen om AT-platserna på universitetssjukhusen i storstäderna.


Vid varje ansökningstillfälle, två gånger om året, anmäler över 700 personer sitt intresse för de 66 AT-tjänsterna vid Karolinska universitetssjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Skånes universitetssjukhus, Sus.

Men knappt två av tio kommer så långt att de får tillfälle att visa upp sig vid en intervju. På Karolinska får cirka 10 procent av de sökande komma på intervju, på Sahlgrenska 20 procent och på Sus 30 procent.

Kriterierna är ungefär desamma på de tre sjukhusen. Att ha vikarierat som läkare är meriterande, men inte för länge. Forskningserfarenhet är också ett plus. Är man till exempel inskriven som doktorand vid Lunds universitet smäller det högt på Skånes universitetssjukhus. Erfarenhet av undervisning, ledarskap och andra akademiska yrken värdesätts också på alla tre sjukhusen i gallringen till de hett eftertraktade AT-platserna.

Formellt finns det inga krav på att ha vikarierat som läkare. Men de allra flesta som går vidare i rekryteringsprocessen har haft vikariat, enligt utbildningschefen Peter Svensson vid Sus.

– Vi vill att läkarna ska börja med sin AT så fort som möjligt för att fullfölja sin utbildning. Här får man poäng för läkarvikariat i som mest tolv månader, säger han.

Ibland har sökanden tidigare haft andra yrken och på Sahlgrenska är det vanligast att ha varit sjuksköterska, berättar AT-chefen Caterina Finizia. Där finns det också en före detta polis som sökt och antagits som AT-läkare.

Några åldersgränser finns det inte någonstans, i Skåne är den äldsta antagna AT-läkaren strax över 50 år.

Caterina Finizia tycker inte att urvalet till intervjuerna är svårt, på hennes sjukhus finns tydliga kriterier som använts i tio år. Även på de andra sjukhusen är processen standardiserad för att bli så rättvis som möjlig.

Men vid själva intervjun blir läkarens sätt att uppträda avgörande. Då gäller det att övertyga dem som bestämmer om de eftertraktade platserna.

– Vi söker en engagerad person som brinner för vad universitetssjukhuset står för och som kan se sig som en framtida medarbetare här, säger Lotta Renström Koskela, övergripande studierektor på Karolinska universitetssjukhuset.

Hitta mer fakta ur AT-guiden här.

Relaterat material

Lönen en väg att nå rätt person

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev