Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vägrar skicka läkare i taxi

Publicerad: 12 april 2012, 09:21

Verksamhetschef bojkottar de nya riktlinjerna om att läkare ska kunna skickas ut med taxi om ambulans saknas.


Ambulansvårdens nya riktlinjer i Västerbotten har mött kraftiga reaktioner. SOS Alarm ska kunna dirigera läkare till att ta taxi när de ska åka för att ta hand om olycksskadade om det inte finns tillräckligt med ambulanser. Vissa vägrar följa riktlinjerna.

– Jag tänker inte låta min personal sätta sig i en taxi, säger Larsa Ruthström, verksamhetschef vid anestesi, iva och operation på Skellefteå lasarett, till Västerbottens Folkblad.

– Det finns en anledning till att man har utryckningsfordon med blåljus och sirener och att personal som kör dessa fordon har en särskild utbildning.

Han anser att det innebär en risk för hans personal att åka taxi vid utryckningar som behöver gå snabbt och hänvisar till ett särskilt tillfälle då en narkosläkare åkte på ett förstärkningslarm.

– Kollegan åkte med fara för sitt eget liv eftersom taxichauffören blev så fruktansvärt stressad. Detta ska personal aldrig mer behöva utsättas för, säger Larsa Ruthström till VF.

Han tänker, med undantag för katastroflarm, vänta tills patienten kommer in till lasarettet hellre än att låta läkare åka taxi, vilket han har informerat akutsjukvårdens chef om.

Relaterat material

Läkare får ta taxi till olycksplatser

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev