Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vagt om återreglering men kongressbeslut kvarstår

Publicerad: 11 juni 2010, 09:54

Vagt om återreglering men kongressbeslut kvarstår

Foto: Lars Ohly.

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly har tidigare pratat om ett återförstatligande av apoteksmarknaden. Men i det program för hälso- och sjukvården partiet presenterade i går tycks planerna vagare.


Lars Ohly har tidigare sagt till Nyhetsbyrån Direkt att om de röd-gröna vinner valet i höst kommer han att arbeta för att återreglera apoteksmarknaden.

Det finns också ett kongressbeslut från i maj på att Vänsterpartiet ska gå i den riktningen.

Men i det hälso- och sjukvårdsprogram som Vänsterpartiet presenterade i går är planerna för apoteksmarknaden vagare.

Det konstateras i programmet att en säker och kvalitativ läkemedelsförsörjning bäst garanteras av ett statligt apoteksmonopol, men ”i frånvaro av detta måste en privatiserad apoteksmarknad ha tydliga regler och krav”.

Detta ska även gälla försäljningen av receptfria läkemedel.

När Dagens Apotek ställer frågan om en förändrad inställning till Lars Ohly svarar han att det inte är någon skillnad mellan vad han sagt tidigare och vad som står i hälso- och sjukvårdsprogrammet.

– Frågan om att återreglera apoteksmarknaden var viktig på kongressen och det finns ett beslut på detta. Men sedan måste vi förhålla oss till verkligheten. Så länge vi inte har ett statligt monopol, utan en konkurrensutsatt marknad är det viktigt att den är hårt reglerad.

Lars Ohly tillägger att han tror att det går bra att kombinera kongressbeslutet med det som står i partiets program för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Ylva Johansson (S) har i en intervju i Dagens Apotek nr 3/10 sagt att Socialdemokraterna vill förändra apoteksmarknaden, men inte återskapa ett monopol.

Två olika ståndpunkter följaktligen som ska kompromissas ihop före eller efter en eventuell valseger.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev