onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Väl handledd ST tar stor del av patienterna

Publicerad: 9 april 2014, 05:44

Anna Karin Svensson, studierektor för ST i Gästrikland, i förgrunden. I bakgrunden ST-läkaren Hamzah Abu Rweileh, familjeläkaren Marek Kocemba och ST-läkaren Bengt Larsson. Foto: Britt Mattsson/Bildbyrån

I Sandviken prövas en ny modell med tre ST-läkare per handledare. På så sätt hoppas man trygga tillväxten av specialister i allmänmedicin i glesbygden.


I förra veckan invigde de två landstingsdrivna vårdcentralerna i Sandviken, i Landstinget Gävleborg, sin egen modell, en så kallad utbildningscentral. Den går ut på att arbete och handledning ska organiseras effektivare på vårdcentralerna.

Bakom den lokalt tillkomna modellen står framför allt Anna Karin Svensson, familjeläkare vid Sandviken Norra din hälsocentral, och studie­rektor för ST i Gästrikland.

– Det är en satsning för att kunna utbilda fler ST-läkare i allmän­medicin på färre handledare. Det gör vi genom att minska antalet listade patienter för de erfarna specialisterna och frigöra deras tid. Då kan de handleda upp till tre ST-­läkare i stället för bara en, säger hon.

Genom att varje ST-läkare har egna listade patienter – fler ju längre de kommit i sin utbildning – går ekvationen inte bara ihop, vårdcentralerna kommer också att kunna ta emot och lista fler patienter än tidigare.

I dag råder stor brist på fast anställda familjeläkare i länet, cirka hälften saknas av dem som skulle behövas, enligt Anna-Karin Svensson. Det försöker man täcka upp med hyrläkare. Med stora pensionsavgångar inom de närmaste åren kommer bristen att bli ännu mer påtaglig.

– Men vi måste säkra återväxten för att garantera en god primärvård för befolkningen. Och patienterna behöver fasta läkare som inte kommer och går.

Så nu gäller det att rekrytera ST-läkare till Sandviken, kanske redan på AT-läkarnivå.

– Sandviken är inte landet, men överallt där det luktar glesbygd är det svårare att rekrytera, det vet vi. Men i och med att båda vårdcentralerna ligger i det gamla sjukhuset så kan man skapa en rolig arbetsmiljö med mer kvalitet och utbildning och fler unga kolleger, sägerAnna Karin Svensson hoppfullt.

I dag finns sex ST-läkare på de två vårdcentralerna, målet är tolv stycken i olika faser av utbildningen.

Den nya modellen har krävt en större omorganisering av vårdcentralerna. Hyrläkarna som tar hand om de olistade patienterna har placerats i en egen mottagningskorridor.
Hamzah Abu Rweileh har vuxit upp i Sandviken och gör nu sin ST där. Han ser flera fördelar med det nya systemet och tror att det ska kunna locka fler ST-läkare.

– Det blir ju tydligare vilka patienter man ska sköta, en listad patient kan man lära känna, kontinuiteten blir större och man kan följa upp deras behandling bättre. Och i och med att mer tid avsätts för hand­ledarna kommer vår handledning att bli bättre.

Som familjeläkare i Sandviken får man dessutom utreda patienter i mycket högre grad än vad han har hört att hans studiekompisar i Uppsala får göra, till exempel. Det framhåller han som en konkurrensfördel.

Marek Kocemba är allmänläkare och kommer sannolikt att få handleda ett antal ST-läkare så småningom.

– Vi måste göra något nu annars blir det tunt här i framtiden, vi är bara tre specialister under 50 år. Genom att vi avlastas från patienter kommer vi handledare att få mer tid för ST-läkarna.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev