Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Valde företaget framför slit på akuten

Publicerad: 1 februari 2013, 13:40

Birgitha Hansson tröttnade på villkoren som sjuksköterska. I dag driver hon, enligt egen utsago, världens första mentala gym. Och hon har inte ångrat bytet en dag. Berättat för Hanna Odelfors.


Det var 1996 och jag hade arbetat som syrra i elva år, mestadels på akuten i Motala och på hjärt­intensiven i Linköping. Men jag stod och stampade. Det var svårt att få fortbildning; ville man gå en utbildning fick man söka och bekosta den själv.  Även vid interna utbildningar kände jag att vi sjuksköterskor inte prioriterades alls, det var alltid läkarna som fick gå. Man fick nästan tjata sig till kunskap av läkarna.

På akuten hände det riktigt jobbiga saker ibland, dödsfall och olyckor som inte gick vägen. Man fick alltid stå med de anhöriga och ta alltihop, men aldrig feedback eller utrymme att prata om det som hänt.

De sista åren jobbade jag natt och drev ett friskvårdsföretag parallellt. Det var slitsamt och till sist var jag tvungen att välja. Jag vägde in utvecklings- och lönemöjligheterna – och givetvis valde jag företaget.

Visst är det också osäkert, jag gick från en anställning till att inte veta om jag ska få pengar månaden efter. Men sjuksköterskejobbet är så underbetalt att det inte är värt energin man lägger ner.

Ändå är det ett fantastiskt yrke och jag har haft användning av kunskaperna. Man lär sig att läsa människor på ett speciellt sätt, kan se om de inte mår så bra. Det har jag haft nytta av inom friskvården.

Jag skulle ha väldigt svårt att gå tillbaka. Jag har kontakt med flera gamla kollegor och de säger att det är värre än någonsin. Det har de sagt i 16 år. Det handlar såklart om neddragningar, men även om att sjukvårdsledningarna inte lyckas visa för de anställda att omorganisationer kan leda till förbättring. Det är en otrolig brist att vården inte bryr sig om att få personalen med sig. Det är som att man ska vara glad bara för att man får jobba.

För ett år sedan startade jag och en kollega världens första mentala gym, i Motala. Hit kommer man och tränar sina tankar och känslor i stället för sin kropp. Vi har runt 200 kunder i dag och planerar att öppna i flera städer. Det är ett kedje­koncept.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev