Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Valdebatt i landstingen om ordning och reda

Publicerad: 17 september 2010, 13:46

Frågan om privatiseringar och löften om ordning och reda har präglat de lokala landstingsdebatterna.


De senaste dagarna har det i flera landsting hållits särskilda debatter om aktuella sjukvårdsfrågor.
I Landstinget i Uppsala län var konkurrensutsättningen inom sjukvården en het potatis.

Socialdemokraterna varnade för uppsplittring av verksamheter när – som de anser – allt för mycket av Akademiska sjukhusets verksamhet läggs ut på privata aktörer.

– Det är förödande, sade Börje Wennberg (S) som lovade att inte förnya avtalen med det privata företag som tagit över mammografiverksamheten, om oppositionen vinner valet.

Det moderata landstingsrådet Erik Weiman dementerade och sade att sjukhuset har det bredaste och djupaste uppdraget av alla sjukhus i norra Europa. Någon risk för att sjukhuset skulle bli en vårdgalleria finns inte, menade han.

Frågan om privatvård präglade även valdebatten i Sveriges Radio Sjuhärad. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kritiserade privatiseringarna medan Moderaterna kontrade med att privatdrivna vårdcentraler gör ett bra jobb.

– Vi ska ha skattefinansierad sjukvård som är öppen för alla men vem som driver den saknar betydelse, sade Jan Ericsson, moderat riksdagskandidat.

I Sundsvall bjöd läkarföreningen till sjukvårdsdebatt under gårdagen, den 16 september.

Efter alla konflikter vid Sundsvalls sjukhus utlovade det moderata oppositionslandstingsrådet i Västernorrland, Jacobina Beertema att hon – vid en borgerlig valseger - skulle tillsätta en ny ledning för sjukhuset och bringa ordning och reda i organisationen och få bukt med vårdköerna.

I en valduell i Norrbotten debatterades psykiatrin. Kristdemokraten Birgit Stöckel vill satsa mer på psykiatrin medan socialdemokraten Britt Westerlund menar att de satsningar som efterlystes av KD inte är nya, utan något som majoriteten redan arbetar med.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev