Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Våldsam inspektion av klinik

Publicerad: 24 oktober 2014, 13:05

En grupp Ivo-inspektörer fick tillkalla polis när de gjorde en oanmäld inspektion mot en läkarmottagning i Göteborg. (Uppdaterad)


Läkarmottagningen har förbjudits att driva verksamheten vidare. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skickade sina tjänstemän till kliniken i onsdags, enligt nyhetsbyrån TT.

Då fick inspektörerna utstå både knuffar, slag och okvädingsord av den läkare som driver kliniken, enligt den dokumentation som TT har tagit del av, och de tvingades fly därifrån.

Inspektörerna hade dessförinnan mötts av ett mottagningsrum med handskrivna journaler utspridda, några män som satt och rökte och drack öl samt en schäferhund. Klinikens läkare uppges också ha bott i mottagningsrummet.

Ivo konstaterade efter besöket att läkaren verkar ha haft patienter på mottagningen, men att rummet bar få spår av just mottagning.

Ivo hade fått signaler från regionen och ett anonymt tips om att allt inte stod rätt till.

– Jag kan inte specificera exakt vilka indikationer som fanns men jag är tacksam för att vi agerade så snabbt, säger Gunnar Moa, avdelningschef för Ivo avdelning sydväst, till TT.

I det Ivo-beslut TT tagit del av framgår att ”de förhållanden som iakttogs vid inspektionen är oacceptabla i en verksamhet som bedriver vård av människor”. Vidare beskrivs bristerna som ”en påtaglig fara för patienters liv, hälsa eller personliga säkerhet i övrigt”.

Läkaren är av Ivo nu förbjuden att driva läkarverksamhet i upp till sex månader och kan efter myndighetens granskning komma att anmälas till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev