Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Våldsamt vid läkarprotester i Bolivia

Publicerad: 28 december 2017, 12:46

Polisen använder tårgas och gummikulor mot strejkande läkare som upprättar vägblockader. De dramatiska scenerna utspelar sig i Bolivia efter protester mot ett nytt lagförslag.


Protesterna från läkarkåren i Bolivia gäller ett lagförslag som gör läkarna ansvariga vid felaktig eller undermålig vård. Den som döms riskerar upp till sex års fängelse och att fråntas sin läkarlicens, rapporterar Sveriges Radio.

Regeringen vill införa den nya lagen för att stärka patienternas rättigheter. Men läkarna menar att de brister i sjukvården som regeringen pekar på beror på bristfälliga resurser och dåligt utrustade sjukhus. Övrig vårdpersonal och apotekare har slutit upp i läkarnas strejk som nu har pågått i fem veckor. Sveriges Radio skriver att regeringen svarat med att kalla in kubanska läkare och hota de strejkande läkarna med massavsked.

Under onsdagen ökade dramatiken i protesterna när läkare i vita rockar upprättade vägblockader och möttes av polis som angrep den demonstrerande vårdpersonalen med tårgas och gummikulor, rapporterar Sveriges Radio.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev