Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Våldsbrottslings kön avgör rättspsykiatrisk diagnos

Publicerad: 9 Juni 2008, 13:31

Kvinnor som begår våldsbrott bedöms vara psykiskt störda i större utsträckning än män dömda för våldsbrott. Det visar en ny avhandling från Stockholms universitet.


Jenny Yourstone vid psykologiska institutionen vid Stockholms universitet har jämfört kvinnliga och manliga förövare dömda för olika våldsbrott.

Hon har också analyserat skillnader mellan kvinnliga och manliga förövare när det gäller rättspsykiatrisk diagnos och beslut om allvarlig psykisk störning.

Slutsatsen är att en betydligt högre andel psykiskt sjuka kvinnliga förövare fick diagnosen personlighetsstörning medan det var vanligare att männen fick missbruks- eller sexualrelaterade diagnoser.

Dessutom bedöms kvinnor i större utsträckning vara allvarligt psykiskt störda.

För att undersöka om skillnaderna mellan män och kvinnor kan förklaras av en snedvridning i rättspsykiatriska undersökningar gjorde Jenny Yourstone ytterligare en studie. I denna konstaterar hon att könet hade betydande påverkan på beslut om allvarlig psykisk störning både bland kliniker och domare.

– Den förhöjda förekomsten av beslut om allvarlig psykisk störning när det gäller kvinnliga förövare kan åtminstone delvis förklaras av en könsrelaterad partiskhet i den rättsliga processen, säger hon.

Läs avhandlingen "Violent female offenders: Facts and preconceptions" på Stockholms universitets hemsida.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev